2018. május 18., péntek

Feltalálták: mostantól senki nem reked a romok alatt

2018. május 18., Privátbankár.hu, MTI
A gombostű méretű eszköz a mentőkutyákhoz hasonlóan képes kiszagolni a természeti katasztrófák sérültjeit.
Egy természeti katasztrófa esetén gyakran a kiképzett mentőkutyák jelentik a legjobb mentőszemélyzetet, a Zürichi Műszaki Egyetem szakemberei azonban egy új eszközt fejlesztettek ki, ami a négylábúakhoz hasonlóan képes „kiszagolni” a földrengések és egyéb természeti katasztrófák sebesültjeit.
A svájci kutatók által kifejlesztett apró és olcsó műszer egy sor érzékelő révén képes észlelni a különböző anyagcseretermékeket - acetont, ammóniát, izoprént, szén-dioxidot és nedvességet -, amelyek kis mennyiségben távoznak a szervezetből a légzés során vagy a bőrön keresztül. A kutatók szerint bár önmagukban ezek az anyagok más forrásokból, például tűzből is származhatnak, a műszerben lévő szenzorok összessége azonban "megbízhatóan jelzi", ha a romok alatt sebesült fekszik.
Más területeken is hasznos lehet
Az érzékelőket eddig kizárólag laboratóriumi körülmények között tesztelték a svájci szakemberek, a kutatócsoportot vezető Sotiris Pratsinis azonban a közeljövőben már élesben is akarja tesztelni a gombostű-méretű szerkezetet. A földrengéseket követő mentőmunkálatok során már most is alkalmaznak elektronikus eszközöket, ám a mikrofonokra és kamerákra épülő technológiákkal csak olyan emberek helyzetét tudják meghatározni, akik képesek hanggal vagy egyéb módon felhívni magukra a figyelmet.
A kutatók a már létező technológiákat akarják kiegészíteni az aprócska műszerrel, de drónokra és robotokra is fel lehetne szerelni az eszközt, ami segítséget nyújthat a nehezen megközelíthető, távoli területek átvizsgálásában is. Hozzátették: a műszert továbbá a potyautasok lefülelésében, valamint az emberkereskedelem és -csempészet elleni harcban is lehetne hasznosítani.