2018. május 1., kedd

Hagyományőrzés, barátkozás, vidámság – az összetartozás jegyében III. Gasztró-majális Óteleken

Pataki Zoltán 2018. május 01., 
A barantások látványos íjász bemutatója (Pataki-fotók)

A hosszú hétvége szombatján immár harmadik alkalommal szervezték meg a Temes megyei Óteleken a sportversenyekkel és főzőversennyel összekötött, változatos kulturális műsorral színesített Gasztró-majálist. A szervező óteleki Magyarul Magyarokért Egyesület kitett magáért: határtalan lelkesedéssel mindent megtett azért, hogy a szépszámú, Magyarországról és Szerbiából, valamint a Bánság többi településéről érkezett vendég jól érezze magát. A rendezvény újdonsága volt a bánsági magyar, román, bolgár, sváb, szerb, cigány nemzetiségi hagyományőrző csoportok bemutatkozása és a Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület ősi magyar harcművészeti bemutatója.
A III. Gasztró-majális vendégeit az óteleki templomban megtartott szentmisével fogadták, amelyet ft. Heinrich József óteleki plébános celebrált. Ezután a vendégsereg kivonult a futballpályára, ahol kezdetét vette a hagyományos bográcsos főzőverseny, amelyre 16 óteleki, végvári, kisjenei (Arad megye), muzslyai, magyarcsernyei, tóbai (Vajdaság) és szarvasi (Magyarország) csapat nevezett be. Új színt hozott a versenybe a „Temesközi csapat” és a szentegyházai (Hargita megye) huszáregyesület csapata. Miközben a bográcsokban a házigazdák által a versenyzők rendelkezésére bocsátott sertéshúsból készülő tájjellegű, zamatos ételek rotyogtak, a Magyarul Magyarokért Egyesület önkéntesei a vendégeknek főztek, kürtőskalácsot sütöttek, kávét, sört és üdítőt mértek, minden igényt kielégítve.
A majális közönségét a Bánság kulturális sokszínűségét szemléltető folklórműsorral szórakoztatták a szervezők. A tér közepén egymást váltották a zsombolyai Hatzfelder Pipatsch és a dettai Edelweiss sváb hagyományőrző csoportok, a berestyei bolgár gyerekcsoport, a csenei és jánosföldi román együttesek. Nagy közönségsikert aratott a cseneiek szerb tánca és cigánytánca, a temesvári Bokréta néptánccsoport vajdaszentiványi tánca, valamint a Bokréta citerásainak szatmári népdalcsokra. A változatos műsor keretében a Szentesi Szabadidő Sportklub Vadrózsák csoportja népdalokat énekelt, a csenei Iza és Norbi testvérpár modern táncokat adott elő. A főzőversenyhez a zenei aláfestést és a jó hangulatot a vajdasági Maraton zenekar biztosította.
A műsor végén a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület baranta bemutatója következett – Erdei Lajos vezetésével ostoros bemutatót tartottak, majd a nézők ostorpárbajt, botforgatást, somogyi formagyakorlatot, látványos fokos-szablyás párharcokat, végül egy dinamikus íjászbemutatót tapsolhattak meg. A temesvári barantás csapat magával hozta és a futballpálya végében felállította a jurtát is, az óteleki gyermekek nagy örömére.
A versenyzők főztjét a szarvasi Závoda Ferenc vezette szakértő zsűri bírálta el. A csapatok bográcsában a hagyományos disznópörkölt készült különféle változatban, de volt huszárpaprikás és krumplipaprikás, babgulyás, betyár-bográcsos, pljeskavica és csevap és egyéb finomságok. Egyetlen főzőcsapat sem távozott ajándékcsomag nélkül. Az első és a második helyet is a muzslyai (Vajdaság) vendégcsapatok szerezték meg, a legjobb hazai csapatnak a „Temesközi” főzőcsapat bizonyult, amelyik a harmadik helyet érdemelte ki.
„A célunk az, hogy őrizzük meg a kultúránkat, gasztronómiánkat, mindent, ami a hagyományunkhoz tartozik és együtt sportoljunk– nyilatkozta a Nyugati Jelennek Kozma István, az Óteleki Magyarul Magyarokért Egyesület elnöke. – A főzőversenyre meghívtuk kedves barátainkat, ez a rendezvényünk a jó barátainkkal való kapcsolatok ápolásáról szól. Úgy gondoltuk, hogy mivel az egyesület neve miatt egyesek nacionalizmussal vádolnak, szervezünk egy olyan kulturális programot, ahol a Bánság összes nemzetisége részt vesz: magyarok, románok, svábok, bolgárok, szerbek, cigányok, akik bemutatják hagyományos énekeiket, táncaikat. Harmadjára szervezzük meg a Nagy Sándor-bokszgálát, annak a sportembernek az emlékére, aki feláldozta szabadidejét azért, hogy velünk foglalkozzon. Második alkalommal szervezzük meg a Bozóki László-focikupát is, óteleki és környékbeli csapatok részvételével. Örvendünk, hogy mindenki eljött, jó az idő, és a barátaink jól érzik magukat!”
Közel 500 km távolságról, a világ legmagasabban fekvő (924 méter) magyar városából, Szentegyházáról érkezett a négyfős huszárcsapat, Katona Csaba vállalkozó-szakács vezetésével. A Szentegyházai Hagyományőrző Huszáregyesület huszárpaprikása különdíjat nyert a főzőversenyen.
A Békés megyei Szarvasról érkezett Ótelekre a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület küldöttsége, Závoda Ferenc egyesületi elnök vezetésével. „Amikor eljövünk ide Ótelekre, az ember belülről annyi boldogságot érez – nyilatkozta lapunknak Závoda Ferenc –, hiszen az itt képviselt településekhez, határon túl, határon innen, mind úgy érzem hogy valamilyen közöm van hozzájuk. Hol Erdélyben, hol a Felvidéken, hol a Délvidéken találkozunk, és boldogság tölt el, amikor valamennyien ott vagyunk Szarvason a Kárpát Medencei Nemzetiségek találkozóján, és érezzük, hogy mindnyájan összetartozunk. Erről szólnak ezek a rendezvények, hogy a nyelvünket, dalainkat, táncainkat, kultúránkat minél tovább át tudjuk adni a fiatal nemzedéknek, hiszen ezt mi is átvettük eleinktől, apáinktól, nagyapáinktól.”
Álljon itt végül a vidám Temesközi csapat „titkos receptje”, amely bárki számára meghozhatja a sikert: „Végy egy jó adag szívből jövő szeretetet, 2 púpozott csésze türelmet, 2 marék nagylelkűséget, tetézd meg megértéssel és egy csipetnyi humorral és mindezt szórd meg bőven jóindulattal és hűséggel.”