2018. május 29., kedd

Kunhalmi Ágnes: Most nem kockázatot vállalni az ellenzéknek, az az igazi kockázat

Az alábbi cikket azért tartottuk érdemesnek, hogy az Erdélyi Polgárban megjelentessük, hogy lássák az olvasók, hogy az anyaországi ellenzék egyik elnökjelöltje mennyire messzire leledzik a valóságtól. Igaz még fiatal és tanulhat, de ha ilyenkor elfelejti, hogy miért is választották meg akkor biza problémát jelenthet a választói számára is... Zöld Sára 
https://zoom.hu/hir/2018/05/29/kunhalmi-agnes-most-nem-kockazatot-vallalni-az-ellenzeknek-az-az-igazi-kockazat/
Lengyel Tibor 2018. május 29., 
Kunhalmi Ágnes azt tervezi, hogy a szétaprózódott ellenzékből kormányzóképes baloldali néppártot épít. A Zoom.hu stúdiójában az MSZP elnökjelöltje elemezte a választási vereséget, kiosztotta az LMP-t és a Liberálisokat, de szó esett a horngyulai értelemben vett kisemberről, Németh Szilárd tepertőkréméről, Angela Merkelről, az összekapaszkodásról és Horthy szelleméről is.
Elnökjelölti kampánykörútja győri és tatabányai állomása után érkezett hétfő este a Zoom.hu szerkesztőségébe az MSZP-s Kunhalmi Ágnes. Nem panaszkodott, tudja, hogy – mindössze napi 5-6 óra alvással – „ezt végig kell nyomni”. Van azért ebben némi rutinja, hiszen az MSZP kampányarcaként Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölttel együtt végigcsinálta a országgyűlési választási kampányt, miközben egyéni jelöltként is kampányolt saját választókörzetében, a XVIII. kerületben, ahol győzött is. Erről azt mondta:
a párt tagsága szemébe se mert volna nézni, el se mert volna indulni most a pártelnöki posztért, ha nem szerezte volna meg egyéniben a parlamenti mandátumot.
Másrészt MSZP-elnökjelöltként azért is indul, mert a pártban nagy bajokat lát, „nem mehetnek így tovább a dolgok”.
Ki a hibás? Mindenki, de főleg az LMP
Az áprilisi ellenzéki kudarcot értékelve Kunhalmi jelezte: az MSZP a jelöltállításnál a fél országból levonult azért, hogy a választók által kívánt ellenzéki együttműködés megvalósuljon, ez mégis kevés volt a sikerhez. Emiatt meg is érti az MSZP-sek között és az egész ellenzéki oldalon érezhető elkeseredettséget.
„Nem lehet feladni, ha a legnehezebb a helyzet, akkor kell kijönni a gödörből”.
Jogos kritika – mondta –, hogy bár a szavazók több mint a fele 4 éve és most is el akarta zavarni a Fideszt, ezt az ellenzék nem tudta politikai és hatalmi tőkévé kovácsolni, mert annyira szedett-vedett volt a társaság, és „a nap végén már vicc volt, amit csináltunk”.
Szedett-vedett társaságként írta le Kunhalmi Ágnes az ellenzéket 
Hogy kin múlt a szélesebb összefogás hiánya, arról úgy nyilatkozott:
„A kétharmad az LMP-n múlott, ami történelmi bűn”, mert ha átengedtek volna Budapesten 2-3 körzetet, akkor nem alakul ki kétharmados Fidesz-többség, holott a saját szavazóik is kormányváltást akartak, vagyis „az LMP a saját szavazóit áldozta fel a kétharmad oltárán.”
Az LMP szerinte nem más, mint a Fidesz zöld tagozata.
Nem kellett volna 13. havit ígérni
Mi az oka, hogy a Fideszre szavazott a fél ország? – kérdezte egy ponton saját magától Kunhalmi, majd meg is válaszolta: pártállami rendszer alakult ki, a Fidesz központilag szervezett köz- és államigazgatást, uralmat alakított ki, mint amilyen a Horthy-korszakban volt. Vidéken sok százezren nem is a Fideszre szavaztak, hanem a közmunkára, a gyesre, vagyis magára a rendszerre.
Szerinte ezt a rendszert sokan a korrupcióval és antidemokratikus lépéseivel együtt is szimpatikusabban tartották, mint „a túloldal szedett-vedett társaságát”.
Nem az MSZP, nem a Párbeszéd, hanem az egész ellenzék nem volt hiteles, ezt a koordinált indulás részbeni sikertelensége pedig csak rontotta – sorolta az általános okokat Kunhalmi.
Az egész ellenzék nem volt hiteles tavasszal 
De a pártját illetően önkritikus is volt. Szerinte hiba volt az MSZP részéről a 13. havi nyugdíj ígérete, ugyanis azt éppen a szocialista kormányok vonták vissza annak idején, hogy emlékeztessék a saját szavazóikat is arra: a jóléti rendszerváltás megbukott. Orbán Viktor is felismerte a rendszerváltás kudarcát, csak ezt jobban kihasználva politizált – tette hozzá.
A kádári nosztalgia
Aki nincs ellenünk, az velünk van, mondta anno Kádár János, ezzel szemben Orbán most azt mondja: ha nem vagy velünk, nem is vagy – állapította meg a szocialista politikus. Van azért hasonlóság a két rendszer közt szerinte, mert Orbán is elvesz, bár kicsit ad, de fenyeget is. „Március 15-i beszédében is azzal fenyegetett, hogy aki az ellenzékre szavaz, azt a keveset is elveszítheti, amije van.” Kunhalmi szerint ez az állampárti fenyegetés és masszív hatalmi gépezet is segítette a Fideszt az újabb kétharmados többséghez, de az is, hogy „a baloldalon is kicserélődött a szavazótábor, és „már a horngyulai értelemben vett kisember is a Fideszre szavaz, mert nem alakult ki a baloldalon olyan, őszinte ajánlat, amiért érdemes lett volna inkább arra szavazni.”
Fidesz-féle néppártépítés máshogy
Arra a kérdésre, mi lehet most az ellenzék jövője, Kunhalmi az építkezés fontosságáról beszélt. Emlékeztetett: a Fidesz az egy a tábor, egy a zászló elve alapján ma féltucat pártból áll – ott van benne az MDF, a KDNP, az FKGP, a MIÉP és az MDNP is. Ezt tízéves építkezéssel, szalámitaktikával érte el, miközben a demokratikus oldal polarizálódott, az MSZP pedig kettészakadt.
A Fidesz felismerte, hogy az elaprózott jobboldal sosem kerül hatalomra, ha nem lesz néppárttá – állapította meg Kunhalmi, aki szerint azonban az MSZP-nek nem feltétlenül ezt az erőszakos néppártosodást kell követnie. Szerinte nem is lehet ezt megtenni a baloldalon, viszont létrejöhet egy együttműködő tömb, ám ehhez a sebek nyalogatása, múltba fordulás helyett össze kell kapaszkodni, egységet kell kovácsolni.
Az MSZP elnökjelöltje vitatkozott azzal a megállapítással, hogy nincs erő, nincs vezető személy, csak veszekedés az ellenzéki oldalon. Szerinte szövetségi politikát kell csinálni, ezt pedig a szocialisták meg is kezdték a Párbeszéddel, mert egyelőre ez a két párt van csak a baloldalon, amely nem zavaros ideológiákkal rendelkezik.
A szövetségi politikáé a jövő 
A kérdésre, amely szerint ha már kétszer, 2014-ben és 2018-ban sem sikerült a Fidesz-kétharmad legyőzése az ellenzéki egységgel, harmadszorra miért sikerülne, Kunhalmi azt a talányos választ adta: „Ennek felismerésével.” Megjegyezte, hogy kialakították az MSZP-Párbeszéd-frakciószövetséget, csak a Liberálisok hirtelen, „mondvacsinált indokkal” kiszálltak ebből, ami mögött a Fidesz ármánykodását sejti. Szerinte „kivásárolhatta” a Fidesz a szövetségükből a Liberálisokat. Arról, hogy ezt miként élték meg maguk a Liberálisok, a Zoom.hu itt írt:
Az EP-választáson közös lista
Érdekes, hogy miközben a Liberálisokat bírálta, éppen az ő ötletüket dicsérte Kunhalmi Ágnes, amikor azt mondta, közös listát kell indítania az ellenzéknek a 2019-es Európai Parlamenti választáson. Szerinte akkor a 21 helyből 11-12-t is elhozhatna a demokratikus ellenzéki oldal, csak ehhez ki kell élezni a kampányt Európa-pártiakra és Európa-ellenesekre. Úgy vélte, jó szlogen lehetne majd az EP-kampányban, hogy „erős nemzetállami képviseletet akarunk Európában” (Bár ez kísértetiesen hasonlít is arra, amit a Fidesz követel oly gyakran Brüsszelben – A szerk.)
Érdekes volt, hogy a mindig magabiztos Kunhalmi Ágnessel egy ponton olyasmi fordult elő, ami szinte sosem szokott megtörténni vele. Egy kérdés után hosszú másodpercekig hallgatott, mielőtt válaszolt volna. A kérdés arra vonatkozott, hogy van-e esélye az MSZP elnöki posztját a párt elitjének akarata ellenében is elnyernie, bármennyire is népszerű a tagságban vagy kampánykörútjain. Kunhalmi a hosszú hallgatás után végül azt válaszolta: „Ilyen a politika. Nem elég az ember lányának népszerűnek lenni, ha nem tudja magát megszervezni.”
Az interjú további erős mondatai, állításai:
Az MSZP-ben lassú változás kell, hogy elinduljon: először is meg kell mutatniuk a változás képességét
A DK-val és az LMP-vel is tárgyalni és megegyezni kell, ahogyan ezt megtették az V. kerületi időközi választásra készülve
Sem önmagukban a pártok, sem a civilek, sem az Európai Unió, sem Angela Merkel nem menti meg Magyarországot Orbántól
Most nem kockázatot vállalni az MSZP-nek és az egész ellenzéknek, az az igazi kockázat
„Ha nevetek abból is baj van, ha dühös vagy szomorú vagyok, az is baj, de hát én ilyen vagyok”
A beszélgetés végén 20 „vagy-vagy” kérdést is föltettünk az MSZP-s politikusnak, akitől így azt megtudhattuk, Németh Szilárd tepertőkrémét vagy Gyurcsány Ferenc hallevesét enné-e inkább.
A Kunhalmi Ágnessel hétfő este készült teljes, vágatlan interjút:
Borítókép: Beszélgetés a Zoom.hu stúdiójában az MSZP elnökjelöltjével, Kunhalmi Ágnessel / Fotó: Halász Nóra