2018. május 12., szombat

Megújul Kolozsváron a Szent György (Béke) tér és környéke: növelnék a gyalogos övezeteket

 2018. május 11.
Döntést hoz hétfői tanácsülésén az önkormányzat a belváros egyik fontos részében az autós forgalom csökkentésére vonatkozóan - jelentette be Oláh Emese alpolgármester egy pénteki sajtótájékoztatón. 
A gyalogos- és zöldövezet kiterjesztését, a biciklisávok létesítését célzó projekt a Majális (Republicii) utca alsó szakaszát (a Petőfi/Avram Iancu utca sarkától a Szent György térig tartó szakaszt) a Szent György (P-ţa Lucian Blaga) teret, a Jókai (Napoca) utcát, a Petru Maior utcát és az Emil Isac (Bartha Miklós) utcát érinti. A tanács májusi rendes tanácsülésén a gazdasági-műszaki mutatók elfogadásával zöld utat nyit a polgármesteri hivatal számára, hogy EU-s alapokra pályázhasson, és ezekből fedezhesse a beruházás költségeit. 
A projekt összköltsége 28,2 millió lej lesz. A pénzből a következő célok megvalósítását tűzte ki az önkormányzat: - Bicikliutak építése, felújítása, korszerűsítése és kiterjesztése - Új bike-sharing/biciklikölcsönző pontok kialakítása, és a létezők felújítása - A gyalogos övezetek kiterjesztése, a létező járdák felújítása, az autós forgalom visszaszorítása - Zöldövezet kiterjesztése: fák és cserjék ültetése - Az érintett területen az autóút hálózatának felújítása - Villanyhálózat felújítása - Jelzőlámpák telepítése, felújítása 
A tervek szerint az autós forgalomra szánt, jelenleg létező 12 ezer négyzetméteres felület 8800-ra csökkenne. A 7200 nm-es gyalogos felület 8800-ra nőne. A jelenlegi 118 métert kitevő bicikliút összesen 1023 méteres lesz. A 795 négyzetméternyi zöldövezet 894-re nő, a jelenlegi 30 fa mellé további 68 fát ültetnek, a fák tövéhez pedig automata öntözőrendszert helyeznek el. A fogyatékkal élő személyek számára fenntartott 2 parkolóhely megmaradna, viszont a 40 parkolóhely összesen 10-re csökkenne (tehát ebből a 10 parkolóhelyből 2 hely továbbra is a fogyatékkal élők számára lenne fenntartva). 
A taxik számára fenntartott 18 hely 13-ra csökkenne. Jelenleg turistabusz nem állhat meg az övezetben, erre a felújítás során lehetőséget biztosítana az önkormányzat. Elektromos biciklik és rollerek számára 20, töltőállomásként működő parkolóhelyet is kialakítanának. 
Az önkormányzat célja a légszennyezés csökkentése, ezért szeretné megteremteni a biciklihasználat előmozdításához szükséges feltételeket, és a gyalogosok számára is biztonságos és kényelmes közlekedési lehetőséget szeretne nyújtani. A kivitelezés a Planwerk urbanisztikai tervezőcég tervei alapján történik. A projektet a közbeszerzési eljárás elindításától számított 30 hónapon belül kell megvalósítani, a munkálatok kivitelezésére 18 hónap áll a közbeszerzésen nyertes építőcég rendelkezésére. (közlemény)