2018. május 1., kedd

Merre tovább, Jobbik?

Tudva, hogy sokan érdeklődnek a Jobbik pártban lejátszódó folyamatok iránt közzétesszük a Veszprém megyei ismerősünk az Argyelán János képviselő úr közleményét. 
Sokan kérdezik tőlünk mostanában, és szimpatizánsaink, szavazóink közül sokan aggódnak, hogy mi lesz a Jobbikkal. Nem értik, hogy mi folyik most, nem látnak tisztán, vagy éppen az ellenséges média teljesen torz képet fest rólunk. Mi, akiket a Jobbik 11 megyéért felelős regionális igazgatóivá választottak, felelősséget viselünk a nemzeti néppárt egységének megőrzéséért, ezért a mostani, kritikus helyzetben szükségét érezzük kompromisszumot keresve a lehető legjobb vezetőpárost együttműködésre bírni, miután az eddig felmerült nevek nem voltak elég széles körben meggyőzőek.
Szeretnénk rávilágítani, hogy bárhogyan is alakul a tisztújítás, bárki is legyen az elnök és bárki is legyen az elnökhelyettes, meg kell őriznünk a Jobbik egységét. Azt gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetben kiemelkedően fontos, hogy a verseny tisztességes, etikus kereteken belül maradjon, mindegyik induló egyenlő feltételekkel álljon rajthoz. A Jobbik csak akkor tudja megőrizni az egységét, ha a tisztújítás végén mindenki megnyugszik, hogy demokratikus, többségi döntés született, és el tudja fogadni a többség álláspontját.
Vona Gábor lemondását követően olyan helyzet állt elő a Jobbikban, amire 2006 óta nem volt példa. Nem tudtuk, ki az, aki egyszerre elég karizmatikus ahhoz, hogy vezesse a pártot, akit a tagság is elfogad és tényleg képes győzelemre vezetni közösségünket. A tagok visszajelzései alapján úgy érezzük, hogy a Sneider-Gyöngyösi párost és Toroczkai Lászlót önmagában csak a tagság egy része tudja követni. A Jobbiknak a jövőben rendkívül fontos küldetése lesz. Legerősebb ellenzéki pártként egyértelmű: egységesen, összetartva, egyetlen Jobbik-tagot sem kirekesztve kell a Fidesz uralmának véget vetnünk.
Tiszta lelkiismerettel vállaljuk a szabad véleményünket: ha Toroczkai László mellett, a kiegyensúlyozott vezetés érdekében, döntéshozó társként Dúró Dóra vállalná az elnökhelyettesi feladatokat, az megnyugtató megoldást jelenthetne a párt széles körében. Bár köztük is vannak véleménykülönbségek, most a nyilvánosság erejével is kérjük őket, hogy felelősségük tudatában működjenek együtt. A Jobbik elnökségének sajnos még sosem volt egyetlen nő sem tagja, pedig az egy néppártban már csak a női választók megszólítása miatt is elengedhetetlen. Dúró Dóra üde színfoltja a politikának, népszerű és integratív személye elnökhelyettesként garancia lenne a Jobbik egyensúlyára Toroczkai László vezetése alatt, aki kvalitásai alapján a legjobb elnök lenne. Kettejük vezetésével, az általuk megjelenített parlamenti és a terepmunka ötvözésével látjuk leginkább biztosítottnak a párt egységét és sikerességét, amelyek most minden józan vezetőnek a legfőbb szempontok kell legyenek döntései meghozatalakor. Ha Dúró Dóra is vállalná ezt, akkor az egyenlő esélyek és a kiegyensúlyozott verseny szellemében kezdődhetne egy egészséges kampány a két elnökjelölt között. Mi ebben bízunk.
Árgyelán János
Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém megye regionális igazgatója
Császárné Kollár Tímea
a pártigazgató közvetlen munkatársa, Komárom-Esztergom, Pest megye volt regionális igazgatója, Pest megyei elnök
Jámbor Márk
Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye regionális igazgatója
Szőcs Norbert
Baranya, Bács-Kiskun, Tolna megye regionális igazgatójaségi oldalán.

Dúró Dóra el is fogadta a felkérést, örömmel lenne Toroczkai helyettese – korrigálnák a néppártosodást

“A 11 megyéért felelős regionális igazgatóvá választott vezetőink felkérése egyértelművé tette számomra, hogy az országos listán harmadik helyet betöltő, azaz széleskörű bizalmat élvező politikusként nagyobb felelősségem van annál, minthogy tétlenül nézzek mindent” – írja a párt korábbi szóvivője. Alább olvasható a teljes Facebook-bejegyzés.
A Jobbikban jelenleg mindennél fontosabb cél számomra a párt egyben tartása, ez a tisztújítás legfőbb kérdése. Sokáig azt gondoltam, hogy ehhez nem kell szerepet vállaljak a versengésben; nem terveztem, hogy bármilyen tisztségért ringbe szállok vagy bárki mellett véleményt nyilvánítok. Aztán a 11 megyéért felelős regionális igazgatóvá választott vezetőink felkérése egyértelművé tette számomra, hogy az országos listán harmadik helyet betöltő, azaz széleskörű bizalmat élvező politikusként nagyobb felelősségem van annál, minthogy tétlenül nézzek mindent. Őszinte meggyőződésem, hogy a Jobbik integritása Toroczkai Lászlóval biztosítható, ezért vállalom, hogy egyensúlyt kialakítva vele párban induljak elnökhelyettesnek, részletes szándéknyilatkozatomat el is küldtem a pártigazgatónak, aki azt közzéteszi a tagság számára. A Jobbiknak minden korábbinál nagyobb szüksége van az egyensúlyra, amit – regionális igazgatóink kettőnk együttműködésére vonatkozó kérése nyomán – úgy érzem, a mi párosunk tud leginkább biztosítani.
Az egyre inkább személyekre épülő politikában erős, különleges egyéniségekre van szükség ahhoz, hogy jó esélyekkel szálljunk ringbe. Nőiségemmel, anyaságommal, fiatalságommal, szakmai munkámmal ehhez szeretnék hozzájárulni. Férfi és női vezető, budapesti és vidéki erősödés, parlamenti és terepmunka ötvözése – ilyen feladatmegosztással vezetnénk győzelemre egy modern pártként a Jobbikot, folytatva, de korrigálva a néppártosodást Toroczkai Lászlóval. Célunk először is jelentősen erősödni az önkormányzati választáson, ami a következő két év legfontosabb megmérettetése lesz, s amiben ő talán a legjobb, hiszen polgármesterként kétszer is a Jobbik legnagyobb arányban nyert településvezetője lett, miután bal- és jobboldaliak egyaránt rá szavaztak.