2018. május 18., péntek

Mi történt? Komoly fegyverkezésbe kezdenének a németek

2018. április 23., Privátbankár.hu, MTI
Vadiúj drónok, rakétavetők, repülők és mentőhelikopterek is felkerültek a listára.
A német védelmi minisztérium nagyszabású haderőfejlesztési programon dolgozik, a tervezett beszerzési listát már továbbították is a szövetségi parlamentnek. A tárca szóvivője szerint a minisztérium elküldte a Bundestagnak azoknak a tervezett beszerzéseknek a listáját, amelyek 25 millió eurónál (7,8 milliárd forint) nagyobb értékűek, így parlamenti hozzájárulást igényelnek.
A német sajtó szerint a tárca egyszerre 18 fejlesztést tervez a Bundestag hozzájárulását igénylő 25 milliós értékhatáron felül, köztük olyan vitatott ügyekben, mint a drónok használata. A tervek szerint Heron TP típusú harci drónokat lízingelnek az izraeli gyártótól.
Holger Neumann ezredes elmondta: a járműveket fegyverzet nélkül, de felfegyverezhető állapotban kívánják lízingelni, és a beszerzéstől függetlenül döntenek majd arról, hogy csak felderítésre, vagy fegyveres akciókra is használják-e őket. A német légierő jelenleg felderítési céllal alkalmaz pilóta nélküli repülőket, a Heron 1 típusú távirányítású repülőkért több mint egymilliárd eurót fizet a gyártónak egy lízingszerződés keretében, amely a 2010-2019-es időszakra vonatkozik.
Még mindig távol járnak a NATO-kvótától
Az új elképzelések szerint a Maliban és az Afganisztánban folytatott műveletben bevetett drónokról szóló megállapodást is meghosszabbítják, 2020 februárjáig. Többek között 18 darab Mars II típusú rakétavető, 6 Hercules típusú szállító-repülőgép, 7 mentőhelikopter és 32 nyerges vontató vásárlását is tervezik, valamint felújítanák a Puma típusú harcjárműveket és korszerűsítenék az Eurofighter típusú harci repülőgépek radartechnológiáját is.
Ezek még nem végleges tervek, megvalósításuk az idei szövetségi költségvetésről szóló tárgyalások is befolyásolhatják, amelyek a kormányalakítás elhúzódása miatt még nem értek véget. Az előző ciklusban a parlament összesen 77 darab, 25 millió eurót meghaladó haderőfejlesztési programot szavazott meg. A hosszú távú tervek szerint 2030-ig 130 milliárd eurót költenek a német haderő fejlesztésére.
Németország védelmi költségvetése tavaly 37,004 milliárd euró volt, ami ugyan csaknem 8 százalékos növekedés 2016-hoz képest, de a hazai GDP csupán 1,2 százalékát teszi ki. A NATO elvárása szerint a tagállamoknak 2024-ig a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegig kell közelíteniük védelmi kiadásaikat.