2018. május 18., péntek

Miniszterelnöki megbízott marad az új kormányban Szili Katalin

https://www.echotv.hu/hirek/2018/05/18/miniszterelnoki-megbizott-marad-az-uj-kormanyban-szili-katalin
2018-05-18
Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes továbbra is számít Szili Katalin munkájára – értesült a Magyar Hírlap. A miniszterelnöki megbízott elmondta, megtisztelőnek tartja a felkérést, és folytatja a munkát a nemzetpolitika területén.
A héten mutatták be a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kiadásában Galló Béla Mindig a haza – Szili Katalin pályaíve című könyvét. Szili lapunknak kiemelte, a kötet egyrészt bemutatja a rendszerváltás utáni időszakot, és azt, hogy miként alakult az ő életpályája. Másrészről – folytatta – elemzés is a baloldalról, és rávilágít arra, hogy a népi-nemzeti ethosz mindig kimaradt a fősodorból. Úgy véli, a könyv az elmúlt időszak eseményeit tekintve különösen figyelemre méltó, hiszen nemcsak hiteles képet ad a baloldalról, hanem „tükröt is tart a jelenlegi ellenzék elé”.
Galló Béla politológus a könyvbemutatón egyébként arról beszélt, hogy Európában a világválság óta olyan átrendeződési trendek mennek végbe, amelyek miatt valamennyi politikai ideológia önvizsgálatra szorul. Szerinte az átalakulásból a legrosszabbul a klasszikus szociáldemokrácia jött ki, amelyet ezért újra kell gondolni. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyv alapján megérthető, miért szorult ki az MSZP-ből Szili Katalin, továbbá hogyan jutott jelenlegi helyzetébe a szocialista párt.
MTI