2018. május 16., szerda

Orbán Viktor néppárti vezetőkkel egyeztetett Szófiában

2018.05.16 MTI
A kormányfő találkozott Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökkel, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetőjével is.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az EU és a nyugat-balkáni országok csütörtöki szófiai csúcstalálkozója előtt, az Európai Néppárt (EPP) szerdai tanácskozását követően kétoldalú megbeszéléseken egyeztetett a testvérpártok vezetőivel európai kérdésekről - mondta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-nek szerdán a bolgár fővárosban. 
Kifejtette: a kormányfő találkozott Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökkel, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetőjével. 
"Régi barátjával, a Fidesz régi támogatójával" az európai politika aktualitásairól tanácskoztak - tette hozzá. 
Havasi Bertalan közölte: Orbán Viktor tárgyalt a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) vezetőjével, Sybrand van Haersma Buma képviselővel, akivel megállapították, hogy hasonlóan gondolkodnak az EU előtt álló kihívásokról, a migrációról és a társadalmi alapértékekről. 
"Európa jövője csak a keresztény kultúra megőrzésével képzelhető el" - szögezték le. 
A sajtófőnök tájékoztatása szerint Orbán Viktor tárgyalt Hrisztijan Mickoszkival, a konzervatív macedón VMRO-DPMNE párt vezetőjével is, akivel a Nyugat-Balkán európai integrációjáról beszéltek. 
A miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország támogatja Macedónia mielőbbi európai uniós csatlakozását - tette hozzá Havasi Bertalan.