2018. május 23., szerda

Pénteken kezdődnek a Városnapok

2018-05-23
Az ország egyik legpatinásabb ingyenes köztéri rendezvényének mondta a szatmárnémeti városnapokat a polgármester, két nap múlva, május 25-én kezdődik a XXII. településünnep.
Hetven fellépővel a repertoáron, péntek délután háromnegyed hétkor az új főtéren veszi kezdetét az idei szatmárnémeti városünnep, s a vasárnap éjszakai tűzijátékig tart a rendezvény. Az új és a forgalom elől csütörtök este héttől hétfő reggelig lezárt régi főtéren több mint hatvan kereskedő, köztük tizennyolc étel- és italárus várja majd a városnapozókat, az új lécborítású (szerk. megj.: a felújítás itt még folyamatban van) rendezvénygödörben pedig szombaton egytől kétnapos kézművesvásár lesz hatvan kézművessel.
A koncertek
A Dinu Lipatti Filharmónia által szolgáltatott péntek délutáni komolyzenei koncert után a Cargo avatja fel az új főtéri nagyszínpadot háromnegyed nyolctól, Iuliana Beregoi énekel kilenctől, az Irie Maffiáé a színpad tíztől és a Carla’s Dreamsé fél tizenkettőtől. Szombaton a fél hattól kezdődő Elvis Band-koncert után kezdődik a városnapi szépségverseny, nyolctól Doddy-koncert lesz, a The Carbonfools-koncert pedig kilenctől kezdődik. Rendhagyó módon már tíztől elkezdődik az egyébként éjféltájban megszokott lézershow, tizenegytől Bere Gratis & Gheorghe Zamfir-koncert lesz. Szombat éjfélkor kezdődik a lemezlovasok éjszakája, a helyi DJ-k közül DJ Adrian Lenghel, DJ Leviciusz, DJ Roly K, DJ Vlad Boldura és DJ Gaby áll a lemezjátszókhoz. Vasárnap fél hatkor kezdődnek a nagyszínpadi programok DAGGU Project koncertjével, fél héttől az Ash Band lép fel, majd háromnegyed nyolctól a Black River Blues Band. Vasárnap este fél tíztől lesz az Edda Művek-koncert, fél egykor pedig a városnapzáró tűzijáték.
Sportprogramok
A polgármester, aki tegnap jelentette be a városnapi ünnepségek hivatalos és végleges programját, kiemeltként kezelt két színpadon kívüli programot. Kereskényi Gábor elmondta, hogy a szombaton tizenegy órakor kezdődő lépcsőfutás, ami tavaly volt először, ritka programnak számít az országban, Szatmárnémetin kívül csak Bukarestben rendeznek hasonlót. Külön szólt egy másik, most először rendezett programról, a családi futóversenyről, amire a városnapok idején, vasárnap fél tizenegyig lehet jelentkezni a főtéri recepción, tizenegytől pedig családostól végigfutni a mintegy három kilométeres távot. Vasárnap lesz az erős emberek versenye is, amin civilek csak nézőként vehetnek részt, a hústornyok délután négytől a régi főtéren húzzák majd a betonkeverő kamiont.
Útlezárások
Az ünnepségre való készülődés miatt már csütörtök délután héttől hétfő reggel kilencig le lesz zárva a régi központ a megszokott kereszteződésekben. A Ştefan cel Mare utca macskaköves szakasza, a Păstrăvului utca a Petru Brantól, a Decebal utca a Someşul hátánál lévő parkolótól, az A. I. Cuza a Mihai Eminescu utcától, az 1 Decembrie 1918 utca a Gheorghe Lazărtől, a sugárút pedig a Gheorghe Doja utcától nem lesz járható.
Princz Csaba