2018. május 16., szerda

Politico: Magyarország veszélyt jelent az egész unióra - Vajon? (szerk megj.)

Politico: Magyarország veszélyt jelent az egész unióra

Úgy látszik, hogy az EU-s vezetők kezdik érezni, hogy a lábuk alatt kezd forrósodni a talaj és nem tudják ha újra megfogják majd őket választani, így ellenséget keresve az újra megválasztott Orbán miniszterelnököt szeretnék kinevezni s erre olyan cikkírókat fogadnak fel aki a Politico-ba sem által cikket írni, mindenféle hamis dolgokat felhozva. 
Igaz a cikkíró beismeri, hogy az EU-ban sok vezető fél, hogy a az "iliberalizmus" ragadós példa lehet, amiért a szerb cikkíró - valószínüleg, hogy kitűnjön - még attól sem riadt vissza, hogy a magyar állam példáján a Nyugat Balkánt a kleptokráció felé fog elcsúszni... (mintha ez eddig ebben a világrészben nem is lenne ismeretes..). Egy belga lap pedig olyan párhuzamot húz, ami  a valóságtól nagyon távol áll, de meglepő, hogy a napi.hu cikkírója sem tudja miket ir le és mit szeretne az olvasónak tovább adni, de lelke rajta... Zöld Sára
Szász Péter, 2018. május 16. 
A nyugat-balkáni országokban érdeklődéssel figyelik, ahogy Orbán Viktor pártállamot hoz létre az Európai Unión belül, a térség "erős emberei" kezdik azt hinni, hogy importálhatják a "hamis demokrácia" modelljét, illetve a kormányfő retorikáját és taktikáját - idézi az MTI a Politico-t.
A brüsszeli hírportálon megjelent véleménycikk szerint az uniós csatlakozásra váró balkáni államok vezetői látják, hogy az EU nem képes megfelelő válaszokat adni a magyar helyzet jelentette kihívásra és az országban burjánzó korrupcióra. Mint írták, az illiberális demokrácia modellje azért annyira "fertőző", mert nem igényel semmilyen koherens ideológiát, mindössze egy másiknak az elutasítását.
A magyar kormányfő a szerző szerint ráadásul nem létező ellenségekkel harcol. Amennyiben az Európai Unió hagyja, hogy Magyarország tovább csússzon a kleptokrácia irányába, akkor a Nyugat-Balkán is követni fogja ezt a mintát. Ha nem sikerül visszafordítani az egypárti fordulatot az uniós tagállamokban, az veszélybe sodorja a jövőbeli bővítéseket is, az EU pedig olyan demokráciák és autokráciák közösségévé válik, amelyet csak a szabadkereskedelem tart össze - hangsúlyozta Srdan Cvijic, azzal vádolva Orbán európai szövetségeseit, hogy "bűnrészesek a polgári szabadságjogok elleni támadásokban".
A La Libre Belgique párhuzamot vont a mai politikai helyzet és a rendszerváltás előtti Magyarország között. A cikk szerzője szerint Kádár János meg volt győződve arról, hogy Soros György összeesküdött ellene, valamint pártja és a Népköztársaság ellen. A cikkíró ironikusnak nevezte, hogy harmincnégy évvel a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti alapítását követően azok a korábban más nézeteket valló antikommunisták, akiket az amerikai milliárdos akkor támogatott, ma ellene fordulnak. Az egykori fiatal demokraták vezetője, Orbán Viktor időközben a liberálisok üldözőjévé vált - írta.

Politico: Vészesen népszerű Orbán politikája a Balkánon
A nyugat-balkáni országokban érdeklődéssel figyelik, ahogy Orbán Viktor pártállamot hoz létre az Európai Unión belül, a térség “erős emberei” kezdik azt hinni, hogy importálhatják a “hamis demokrácia” modelljét, illetve a kormányfő retorikáját és taktikáját – írta szerdán a brüsszeli Politico.eu.
Az utóbbi időben több nemzetközi sajtóforrás is felfigyelt rá, hogy a balkáni országok szimpatizálnak Magyarország miniszterelnökének nézeteivel. A Politico.eu így fogalmazott szerdai cikkében a témával kapcsolatban;
A Balkáni országok, látván, a többi európai vezetők eredménytelen harcát Orbán Viktor korrupciója és sikeres egy párt rendszer kialakítása ellen, kedvet kaptak ahhoz, hogy ők is csatlakozzanak az Európai Unióhoz. A Magyarországra jellemző kleptokráciát a Balkáni országok a csatlakozást követően minden bizonnyal követnék, fogalmazta meg Brüsszel. Macedónia, Szerbia és Albánia már el is kezdték a politikai tárgyalásokat a következő lépésről.
A lap azzal magyarázta, hogy az Orbán Viktor által képviselt illiberális demokrácia azért annyira ragályos, mert nem igényel különösebben összeszedett ideológiai hátteret, így adaptálni is könnyű. A lap Lengyelországot hozta példaként, ahol már elfogadtál Orbán játékszabályait.
A Politico.eu az új Orbán-kormány megalakulásával kapcsolatban sokak fenntartásait is idézte, sőt a következő, nyilván balliberális körökből származó értesülést is közzé tette: „ez a kormány felhatalmazást fog adni a rendvédelmi szerveknek, ahhoz, hogy minden olyan szervezetet háttérbe szorítson, akik a Belügyminisztérium munkájával nem összeegyeztethető módon akarnak működni.” A fenyegetés azonban nem csak ezeket a szervezeteket fogja érinteni, hanem a jól ismert, Soros György által működtetett Nyílt Társadalom Alapítványokat is. Ezek legutóbbi bejelentésük szerint, reagálva a fennálló helyzetre, nemzetközi tevékenységüket átköltöztetik Budapestről Berlinbe, de ideiglenesen Bécsben alakítanak ki irodát a tevékenység folytatásához.
Ha nem sikerül visszafordítani az egypárti fordulatot az uniós tagállamokban, az veszélybe sodorja a jövőbeli bővítéseket is, az EU pedig olyan demokráciák és autokráciák közösségévé válik, amelyet csak a szabadkereskedelem tart össze – hangsúlyozta a szerző, Srdan Cvijic, azzal vádolva Orbán európai szövetségeseit, hogy “bűnrészesek a polgári szabadságjogok elleni támadásokban”.
Forrás: poiitico.eu

Hozzászólás
Aszódi László Antal ·   Kommunikációs Főiskola
Valójában már nincs semmi meglepő ezekben a hazánkat érő vádakban - hiszen mindig ugyanazt mantrázzák. Ugyanakkor szégyenletes, és felháborító, hogy a saját problémáikat varrják a mi nyakunkba! 
Virágzik nyugaton a korrupció, a migráns üzlettel kapcsolatban. "Odaát", fel sem merül szinte senkiben sem, hogy valójában államilag támogatott emberkereskedelmet folytatnak. 
Súlyos törvénysértéseket követnek el ( a saját, és nemzetközi jogszabályok szerint is), amikor elhallgattatják a sajtót: megbüntetik azokat akik a valóságot mutatják meg a médiában! 
Súlyos diszkriminációt követnek el, amikor az állami munkaadók, a migráns hátterű, képzetlen munkavállalókat részesítik előnyben a képzett őslakos fehérekkel szemben - például a rendőrségnél! 
Magyarországi kutatásnak nevezik azt, hogy kizárólag az ellenzékünk sajtójából összeollózott információ alapján ítélik el a kormányunkat, és parlamentünket, meg lényegében a szavazásra jogosultak többségét! 
Ez valójában plágium: mások riportjaiból, jegyzeteiből, és egyéb böffeneteiből raknak össze újnak látszó dolgozatokat forrás megjelölése nélkül - ami egyértelműen csalás, információlopás! 
Az unió egyes bizottságai, tisztségviselői már régen kimerítették az erőfölénnyel való visszaélés, zsarolás, csalás bűnügyi tényállását - már a szeme sem rebben egyes ep-képviselőknek, amikor mindezt a szemükre vetik, mert annyira elbízzák magukat, hogy évek óta a javunkra lezárt vizsgálatokat húznak elő a kalapból, mintha azok teljesen újak lennének...! 
Azt hiszem, sok ep-képviselő cselekedeteit, szavait a fortélyos félelem igazgatja: lelkük mélyén rettegnek a jövő évi EP választás várható fordulatától, mert tudják, hogy akkor közülük sokakat felelősségre vonnak a migráns válság több tízezer halottja, és az ablakon kidobott euró milliárdok miatt...