2018. május 13., vasárnap

Seehofer szerint is abszurd, hogy egy bíboros szólal fel a keresztek ellen

Bertha László 2018. május 12. 
Horst Seehofer belügyminiszter visszautasította Reinhard Marx bíboros azon bírálatát, hogy megosztottságot szít a keresztek kihelyezése a bajor állami hivatalokban – írja Junge Freiheitcímű német hetilap.

Horst SeehoferFotó: AFP

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a bajor kormány április végén döntött úgy, hogy „Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként” június 1-jétől keresztet kell kifüggeszteni a tartományban működő állami hivatalok épületeiben a bejáratnál, jól látható helyen. A kormány közleményében kiemelte, hogy „a kereszt a keresztény-nyugati kulturális önazonosság alapvető jelképe”.
A döntés gyakorlatilag az egész német balliberális oldalon, sőt még egyes CDU-s politikusok, egyházi vezetők esetében is kiverte a biztosítékot. Utóbbiak közé tartozik Reinhard Marx is, aki úgy tűnik, hogy nemcsak név-, hanem szellemi rokonságban is áll a kommunista ideológia atyjával.
Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke egy korábbi interjújában arról beszélt a bajor döntés kapcsán, hogy az „megosztottságot, nyugtalanságot, egymásnak feszülést” szít, így nem is támogatja azt.
A CSU politikusa, a volt bajor miniszterelnök a Kommunista Kiáltványt méltató egyházi vezető álláspontja kapcsán elmondta, hogy egyáltalán nem érti, hogy a bíboros miért kritizálja a keresztek kihelyezését, mivel a kereszt Seehofer szerint amellett, hogy vallási jelkép, Bajorország keresztény jellegét is szimbolizálja.