2018. május 28., hétfő

Új román–magyar határátkelő nyílhat Óbébnál

Pataki Zoltán 2018. május 28., 
Călin Dobra ünnepi köszöntője a hármashatár megnyitása alkalmából Fotó: sursadevest.ro

A Duna–Maros–Körös–Tisza Eurorégió Napja alkalmából az elmúlt hét végén két napra megnyílt a román–magyar–szerb hármas határ Óbébnál.
A DKMT Eurorégió Közgyűlése a vajdasági Törökkanizsán ülésezett, ahol Călin Dobra Temes megyei tanácselnök egy évre átvette az Eurorégió soros elnökségét. Ez alkalommal Dobra azt nyilatkozta: kezdeményezi, hogy DKMT elnöksége idején állandó román–magyar határátkelő nyíljon Óbéb és Kübekháza (Magyarország) között.
A Triplex Confinium hármashatárkőnél május 26-án, szombaton megtartott hagyományos határnyitó ünnepség után a vajdasági Törökkanizsán ülésezett a DKMT Eurorégió Közgyűlése. Călin Dobra Temes megyei elnök Vajdaság Autonóm Tartomány elnökétől vette át az Eurorégió soros elnökségét, amelyet a következő egy évben tölt be. Dobra szerint ez kiváló alkalom lesz Temes megye határon átnyúló infrastruktúra-fejlesztési és egészségügyi projektjeinek a megvalósítására, magyarországi és szerbiai partnerekkel.
A Temes megyei elnök kezdeményezi egy új román–magyar határátkelő megnyitását Óbéb és a határ túloldalán található Kübekháza között, amely 50 kilométerrel lerövidítené a két falu közötti közúti távolságot (jelenleg csak a Nagycsanád – Kiszombor határátkelőn keresztül lehet eljutni a szomszéd faluba).
Călin Dobra szeretné ezt a határátkelőt még eurorégiós elnöki mandátuma idején megnyitni. „Egy hármas román–magyar–szerb határátkelő megnyitása adminisztratív szempontból nehezen megoldható, ezért úgy tervezzük, hogy az Óbéb – Kübekháza határátkelőn keresztül először Magyarországra, majd onnan Szerbiába is el lehet majd jutni.” – nyilatkozta a Temes megyei elnök.
Egy másik fontos projekt egy közös kulturális stratégia kidolgozása lesz a DKMT Eurorégió számára, amelyet elsősorban az indokol, hogy 2021-ben Temesvár és a vajdasági Újvidék is Európa Kulturális Fővárosa lesz.