2018. június 14., csütörtök

13 millió euró érkezik Nagykárolyba

http://www.frissujsag.ro/13-millio-euro-erkezik-nagykarolyba/
2018-06-14
Tordán írták alá a tegnapi azt a szerződést, mely során a Regionális Operatív Program révén 13 millió euró érkezik majd Nagykárolyba.
Tordán, Corina Creţu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa jelenlétében írták alá a Regionális Operatív Program (POR) 2014–2020 keretében megvalósuló északnyugat romániai támogatásokat, köztük a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal két, a város mobilitásának növekedését megcélzó projektjét is, melyek összértéke 13 millió euró. A két beruházás elnevezése: Nagykároly municipium légszennyeződésének csökkentése a hosszú távú mobilitási tervben foglaltak megvalósítása révén; Légszennyeződés csökkentése Nagykároly municípiumban a kerékpárhasználat bátorítása és a gyalogos forgalom körülményeinek javítása révén. Az első projekt révén tíz elektromos autóbuszt vásárol a helyi önkormányzat, így újralétesíti a tömegközlekedést, továbbá bővíti a kerékpárút-hálózatot. Az elektromos autóbuszok két járatban indulnak majd és teljesen behálózzák a várost. A kiindulási pontja mindkét járatnak a Gencsi úttól lesz, de az egyik kitér a Szőlős irányába, valamint a fontosabb mellékutcákra, míg a másik járat a Kaplonyi és Ágoston utcákon haladva tart az állomáshoz.
A másik projekt előirányozza egy egységes kerékpárhálózat bővítését, kényelmes gyalogos sétányok kialakítását és modernizálását, ezáltal hatékonyabb/optimálisabb kapcsolatot biztosítva az ipari és a helyi és központi közigazgatási, oktatásügyi, kulturális, szabadidős intézmények között.
A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal részéről Kovács Jenő polgármester és a projektiroda vezetője, Carmen Egli volt jelen a szerződések aláírásának procedúráján.