2018. június 8., péntek

15 milliárdos vagyona van Ungár Péternek

nepszava.hu|2018. jún 7.
A leadási határidő előtt közzétette vagyonnyilatkozatát az LMP-s politikus. Mint kiderült, a korábban becsültnél jóval több pénze lehet.
Nem várt a hivatalos határidőig, az már korábban nyilvánosságra hozta vagyonnyilatkozatát Ungár Péter. Az ellenzéki politikus bevallása alapján 79 millió forint megtakarítása van részvényben. Ezen kívül közel 91 millió forint követelése van pénzintézettel szemben (8 millió devizában) és van 106 millió forint követelése egyéb szerződés alapján. Tartozása nincsen. 
Az Indexnek küldött összesítés szerint Ungárnak 17 százalékos tulajdonrésze van a testvérével és édesanyjával, Schmidt Máriával közös cégükben, a Pió-21 Kft.-ben. A családi cégük jelenleg a BIF (Budapesti Ingatlan Nyrt.) részvényeinek 90 százalékát birtokolja.
Ezen kívül a parlament legfiatalabb politikusa a BIF részvényeinek 3 százalékát személyesen is magáénak tudhatja, ezek a papírok képzeik a képviselő vagyonának oroszlánrészét. Ungár vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy az Azonnali.hu híroldalt kiadó cég 90 százalékát vásárolta meg. A politikus korábban ajánlatot tett a Magyar Nemzet kiadójára is, de egyes források szerint sokallotta a Simicska Lajos által kért 1,5 milliárdos árat – ugyanakkor a nagyvállalkozó is tarthatott attól, hogy Ungár vételével Fidesz-közeli körökhöz kerülhet a konzervatív ellenzéki napilap.
A vagyonomat megbecsülni nagyon nehéz egy nyilvános részvénytársaságnál, de ami csak az enyém, az mondjuk 15 milliárd forint. Ez úgy jön ki, ha optimistán beszélünk a részvény árfolyamról - mondta Ungár az Indexnek. Ez a szám meglepő ahhoz képest, hogy a Zoom.hu (és az Atv.hu is) idén tavasszal úgy számolt, hogy Ungár Péter 7,4 milliárdos vagyona lehet. 
A politikusnak egy nagyértékű vagyontárgya van még, egy Toyota J12 Land Cruiser terepjáró. Ungárnak egynegyed tulajdonrésze van egy 340 négyzetméteres II. kerületi lakóházban. Ezt édesapja halála után örökölte.
Ungár Péter online lapot vett
nepszava.hu|2018. máj 26. 
Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja részesedést szerzett az Azonnali.hu nevű hírportálnál - írja az index.hu. A közéleti tematikájú lapot eddig néhány újságíró működtette, de Ungár bővíteni szeretné a csapatot, elsősorban a megszűnt Magyar Nemzet munkatársaival. 
Miután bezárt a Magyar Nemzet, a politikus jelezte, hogy megvásárolná, azonban Simicska Lajos nem adta el neki, mert a hírek szerint az oligarcha nem látott arra garanciát, hogy végül nem fideszes körökhöz kerül majd a lap.
Ungár Péternek nem az Azonnali az első újságja, családi vállalkozása révén részesedése van a kormánypárti Figyelőben, és hozzá köthető az LMP-s reflektor blog is. Parlamentben ülő politikusoknál szokatlan, hogy saját médiummal rendelkezzenek, Ungárnak most már három lapja is van.