2018. június 9., szombat

A Fidesznek EPP-ből való kizárásáról cikkeznek a franciák

Orbán EPP-ből való kizárásáról ír a francia sajtó

A francia baloldali sajtónak problémát jelent, hogy az amit megjósoltak - a Fidesznek a EPP-ből való kizárását - nem tud bekövetkezni, ami elárulja, hogy már az EU-s parlamenti választásokra összpontositanak a nyugati országokban. 
Azt sem tudja lenyelni a baldoldali sajtó, hogy a Fidesz elnöke kinötte magát és egyre többen tekintik követendő példaképnek. Z.S.    
Szepesi Anita, 2018. június 9. 
A francia balközép Le Monde szerint az Európai Néppártban (EPP) a többség "nehéz" tagnak gondolja Orbán Viktort, de egyelőre taktikus okok miatt szóba se jön a kizárása. Az európai jobboldal ugyanis a magyar miniszterelnöktől "reméli a populisták feltartóztatását, akinek pedig modellként szolgál" - idézi a lapot az MTI.
A cikkszerző Cécile Ducourtieux szerint a látszat ellenére az Európai Néppárt törékennyé és megosztottá vált "a szélsőjobboldali populista erők kelet-európai és olaszországi megerősödése miatt". Az EPP-nek mindeddig sikerült az Európai Parlamentben a vezető helyét megőriznie, de amióta Mariano Rajoy elvesztette miniszterelnöki tisztét Spanyolországban, pánik lett úrrá.
Alain Lamassoure, a francia jobbközép Köztársaságiak képviselője a lapnak elmondta: a jövő évi európai parlamenti választásokon nem valószínű, hogy több francia jobboldali jelölt nyer mandátumot, mint fideszes.
A cikkszerző úgy látja, hogy Orbán Viktor "az európai szélsőjobboldal vezető figurájává" vált, akire Matteo Salvini, az olasz Liga és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Összefogás (korábbi Nemzeti Front) elnöke, vagy Steve Bannon volt amerikai elnöki főtanácsadó példaként tekint.
A németek azért akarják Orbánt bent tartani a Le Monde szerint, mert számukra ez a "Kelet és Nyugat közötti összetartozás" biztosítéka.