2018. június 11., hétfő

A kolozsváriak nyerték az öttusát

2018-06-10 
Idén a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium szervezte meg a Napsugár Öttusa Bajnokság országos döntőjét, melyet a kolozsvári csapat nyert meg. A házigazdák csapata dicséretben részesült, a 10-es Számú Általános Iskola csapata a Jó csapatszellem díját nyerte el.
Tizenegy megye tizennyolc csapata mérkőzött meg egymással szombaton a VIII. Napsugár Öttusa Bajnokság országos döntőjében, Szatmárnémetiben. Mivel egy évvel korábban a Kölcsey Ferenc Főgimnázium harmadikosai nyerték el a bajnoki címet, az iskola jogot szerzett a nívós gyermek-sportverseny megszervezésére, amelyet Szatmárnémetiben először szerveztek meg.
A nagyszabású esemény megnyitó ünnepségét péntek délután tartották meg a főgimnázium udvarán, ahol a szervezők színes műsorral fogadták a vendég tanintézmények ifjú küldötteit. Minden iskolát egy-egy 4 fős, harmadik osztályosokból álló csapat képviselt, illetve őket felkészítőik kísértek el.
Szombaton reggel 9 órától a Petőfi-szobortól zenés-fáklyás felvonulással indultak az öttusa döntőjére készülő csapatok a 10-es Számú Általános Iskola mazsorettcsapatának vezetésével. A Both Katalin Sportterembe érkezve a versenyszámok 9.30 órakor kezdődtek meg, miután az előző év győztes csapatának tagjai ismertették az öt próba menetét. Ezek között szerepelt ügyességi akadálypálya, célba dobás, távolugrás, egyensúlyozás, valamint váltófutás.
A diákokat 10 tagú zsűri pontozta, név szerint: Dr. Ráduly-Zörgő Éva, a zsűri elnöke, világbajnok atléta, a Kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetem előadója, Kallós Zoltán, helyettes főtanfelügyelő, Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő, Pataki Enikő a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója, Fülöp Andrea tanítónő, Kegyes Attila, Vătămăniuc-Bartha Éva, Deák Mónika, Veres Árpád és Tóth Mónika Erika tanárok.
A fantasztikus, és olykor drámai küzdelem során a csapatok egymást biztatva teremtettek kitűnő hangulatot, a zsűri tagjainak pedig kicsit sem volt könnyű dolga a szívvel-lélekkel történő csapat munkát látván, minden együttes megmérettetésekor. A próbák nagyjából 11.30 óráig tartottak, ezután rövid városnézés, majd ebéd következett. A Szatmárnémeti Iparosotthonban 16 órai díjkiosztót megelőzően a diákok a Brighella Bábszínház előadását tekinthették meg, majd végre elérkezett a várva várt pillanat: a zsűri értékelt.
A díjátadó ünnepség során a Napsugár Gyermeklap képviselői köszönetet mondtak a szervezőknek, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak, az első osztályú munkáért, illetve név szerint minden szervezésben segítséget nyújtó házigazda és vendég pedagógusnak, valamint azoknak a családoknak is, akik szállást biztosítottak a vendég tanintézmények csapatainak.
Végül sor került az eredmények kihirdetésére: mind a 18 csapat részesült oklevélben, így üres kézzel senki nem térhetett haza.
Szatmár megyét a házigazda, Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata mellett a 10-es Számú Általános Iskola csapata képviselte, ők a Jó csapatszellem díját nyerték el. A dobogós csapatok kihirdetésekor a Kölcsey Ferenc Főgimnázium neve hangzott el elsőként, ők dicséretben részesültek ezúttal. Harmadik helyen a Kolozsvári Unitárius Kollégium csapata végzett, a második helyet a Szovátai Örökmozgók csapata nyerte, míg az idei öttusa aranyérmét a kolozsvári Báthory István Gimnázium Szupercsapat nevű gárdája nyerte el, ezzel kiharcolva a jövő évi bajnokság rendezésének jogát.
Bajnai Botond