2018. június 15., péntek

NOCSAK - Az autonómiában látja a megoldást Románia bajaira a nagybányai polgármester

Mi már több éve mondjuk, hogy a déltiroli példa lényegében levenné a kormányról nagyon sok és nehéz feladatot. Meglehet, hogy olvassa az Erdélyi Polgárt a nagybányai polgármester is. S.Z
http://azonnali.hu/cikk/20180615_az-autonomiaban-latja-a-megoldast-romania-bajaira-egy-roman-polgarmester
2018. június 15.
Máramarosi üzletemberek és a román pénzügyminiszter előtt követelt közigazgatási és gazdasági autonómiát Cătălin Cherecheş, Nagybánya polgármestere: szerinte Dél-Tirol a megfelelő minta.
A gazdasági és közigazgatási autonómia lehetne Románia új országprojektje – jelentette ki csütörtökön Cătălin Cherecheş az Agerpres közlése szerint. Nagybánya polgármestere máramarosi üzletemberek egy új egyesületének alakuló gyűlésén beszélt, amelyen jelen volt Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter is. Cherecheş szerint hagyni kellene, hogy a helyi szervek a lokális igényeknek és szükségleteknek megfelelően határozzák meg az adókat és illetékeket.
„Én nem a régiósítás, hanem az autonómia híve vagyok. Nem decentralizációra, hanem gazdasági és közigazgatási autonómiára van szükség. Én azt gondolom, hogy Romániának Dél-Tirolról kellene mintát vennie, egy olyan autonómiáról, amely ösztönzi a helyi befektetőket és a hasznot is helyben hagyja, nem megszűri egy fővároson keresztül, amely egyáltalán nem biztos, hogy Nagybánya, Suceava, Arad, vagy Bákó érdekeit nézi. Azt gondolom, hogy a százéves Romániának új országprojektre van szüksége. Idejét múlt Románia mai közigazgatási szervezése” – jelentette ki Cherecheş.
A polgármester beszámolt egy esetről, amikor egy projekt elbírálásánál Nagybánya kevesebb pontot kapott az elbírálásnál egy hasonló projektre, mint egy másik város, pedig ugyanazzal a céggel dolgoztak volna.
„Hogy nézzek én Bukarestre úgy, hogy azt mondjam, emberek, ez a főváros, és büszke vagyok azokra, akik vezetnek bennünket?”– tette fel a kérdést a polgármester, kiemelve: a kormány 14 millió eurót „lopott el” Nagybánya költségvetéséből az adótörvénykönyv módosításával.

C.Chereches: A déltirolihoz hasonló gazdasági és adminisztrációs autonómia lehetene Románia új országprojektje
Bukarest, június 14./Agerpres/ - A gazdasági és közigazgatási autonómia lehetne Románia új országprojektje - jelentette ki csütörtökön Cătălin Cherecheş. Nagybánya polgármestere a máramarosi üzletemberek egyesületének alakuló gyűlésén beszélt, amelyen jelen volt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is.
'Én nem a régiósítás, hanem az autonómia híve vagyok. Nem decentralizációra, hanem gazdasági és közigazgatási autonómiára van szükség. Én azt gondolom, hogy Romániának Dél-Tirolról kellene mintát vennie, egy olyan autonómiáról, amely ösztönzi a helyi befektetőket és a hasznot is helyben hagyja, nem megszűri egy fővároson keresztül, amely egyáltalán nem biztos, hogy Nagybánya, Suceava, Arad, vagy Bákó érdekeit nézi. Azt gondolom, hogy a százéves Romániának új országprojektre van szüksége. Idejét múlt Románia mai közigazgatási szervezése' - jelentette ki Cherecheş.
A polgármester szerint hagyni kellene a tanácsokat, hogy a helyi igényeknek és szükségleteknek megfelelően határozzák meg a helyi adókat és illetékeket.
Cherecheş úgy véli: a legfontosabb tőke nem a pénz, hanem az emberek, és az önkormányzatoktól kezdve az üzleti életig mindenkinek a jól képzett munkaerő hiánya jelenti a legnagyobb problémát.
A polgármester elmondta: amikor a város egy kereskedelmi társasággal partnerségben pénzt pályázott egy oktatási központra, 'jöttek valami fiúk Bukarestből és azt mondták: ti, itt, Nagybányán, 50 pontot érdemeltek ezért. Ezután elmentek Bákóban, volt - meglepő módon - egy pontosan ugyanilyen projekt, amelyik azonban 70 pontot érdemelt. Paradox módon éppen ugyanaz a cég volt a partner. Akkor milyen igazságosságról beszélünk? Hogy nézzek én Bukarestre úgy, hogy azt mondjam, emberek, ez a főváros, és büszke vagyok azokra, akik vezetnek bennünket? Hát jön hogy a Bukaresti út nevét Bécsi útra változtassam, mert oda egyszerűbb és kényelmesebb eljutni, és nem érzem magam megalázva, mint akkor, amikor Bukarestbe megyek' - mondta Cherecheş.
A polgármester hozzátette: ez a kormány 14 millió eurót 'lopott el' Nagybánya költségvetéséből az Adótörvénykönyv módosításával. AGERPRES/(RO - szerző: Leontin CUPAR, szerkesztő: Karina Olteanu; HU - szerkesztő: ERDÉLY András)