2018. június 7., csütörtök

Ceglédberceli baleset: a buszsofőr rokonai a kamionost hibáztatják

Sajnálatos ami a ceglédberceli balesetben történt, de ha egy kicsit tanulmányozzuk az ütközést látható, hogy nemcsak a kisbusz vezetője hibázott, hiszen ha csak frontális ütközés történt volna akkor a kisbusz már súlya miatt is felfelé bukott volna és nem kimondottan oldalra, hogy aztán a nagytömegű homokszállitó oldalról nyomja össze.
De jól látható, hogy a többtiz tonnás teherautó oldalsó részen nyomta össze azt és igy az utasok halálát okozta. A kisbusz vezetőjének - valószinű - az volt a szándéka, hogy a megelőzött autó elé "csússzon be", de erre nem kerülhetett sor mert a teherautó vezetője a kormány balraforditásával "telibe találta". Az ütközés után viszont a kisbuszt a teherautó - a nagy súly miatt - jócskán tovább sodorta(elég hosszú a féktávolság nyoma, de nem idejében lett lenyomva a pedál,mert - valószinű - hogy megijedt a teherautó vezetője is és a gázpedált nyomhatta meg előszőr nem a féket. Elkerülhető lett volna vagy legalább is csökkenthette volna az ütközési energiát ha a fékezésre a jobboldali korlát felé fordult volna és nem balra! 

A felső rajzon látható, hogy ha a kisbusznak teret hagy a homokszállitó (vagy legalábbis nem forditja balra a kormányt a teherautó vezetője) akkor koccanással vagy anélkül meguszták volna mindketten.
Az alsó rajz szerint viszont a teherautó vezetője félrehúzta ugyan - de a bal irányba - a kormányt, hogy védje magát az ütközéstől. Sajnos, az irányt nem megfelelően - nem a balesetet megelőzően - választotta ki. Ha a szalagkorlát felé forditja a kormányt lecsökkenthette volna az ütközési energiát és elkerülhette volna balesetet is hiszen a kisbusznak lett volna elég helye és ideje, hogy az előzött kocsi elé soroljon. Mivel ott egy elég hosszú kocsisor alakult ki, amely nem nagy sebességgel, ugyan de mozgásban volt, a szembejövő homokszállitó vezetője nem a helyzetnek megfelelő sebességgel haladt - azaz nagyobb volt a haladási sebessége - ideje arra sem maradt, hogy lefékezze a kocsiját s mivel a kisbusz sebessége is - az előzés miatt - megnőtt neki már nem volt annyi ideje, hogy legalább balra kanyarodva elkerülje az ütközést. 
A közreadott videóból azt lehetne hinni, hogy frontális ütközés volt, de a tények és a rajz is mutatják, hogy nem ez a VALÓSÁG. A teherautó vezetője megijedhetett -aránylag későn is kezdett fékezni - és nem megfelelően választotta ki a baleset elkerülési módját s ez jól látszik a baleset után készitett fényképen is. A teherautó elsőkerekei kb 45% szögben vannak elforditva. Ez pedig azt igazolná, hogy a gépkocsi vezető rosszul mérte fel a lehetőségeit. A romániai sajtóban nem ezzel foglalkoznak, hanem azt derítették ki, hogy a teherautó - amit mindegyre TIR kocsinak és nem homokszállitónak állitják - vezetőjének nem volt TIR kocsira érvényes vezetői engedélye... H.Z.   
A kilenc Maros megyei személy halálát követelő balesetért legalább annyira okolható a kamionos, mint a romániai kisbusz – vezetés közben telefonját nyomkodó – vezetője, állítják a szerencsétlenségben szintén életét vesztő désfalvi sofőr hozzátartozói.


A múlt héten eltemetett Petru Zălar rokonait az Antena1 televízió szólaltatta meg. A férfi bátyja elmondta, mindenki összesküdött a testvére ellen azzal a céllal, hogy a Ceglédbercelnél történt tragédia kizárólagos felelősévé tegyék. Szerinte ugyanis annak a kamionnak a sofőrje is vétkes volt, amellyel a Maros megyei kisbusz ütközött két hete a 4-es főúton.
A férfi elmondta, a baleset előtti pillanatokról készült felvételen (Petru Zălar élő Facebook-videójában) is látszik, hogy a teherautó vezetője meg sem próbálja elkerülni az ütközést. „Nem villogtatta a fényszóróját, nem lassított, nem dudált. Úgy tudjuk, hogy nem is rendelkezett nehézgépjárművek vezetéséhez szükséges jogosítvánnyal. Ráadásul az utat nem látták el megfelelő útburkolati jelekkel. A testvérem fáradt is lehetett” – mondta a sofőr testvére.
A Ceglédbercelen történt balesetben a Maros megyei rendszámú kisbusz frontálisan ütközött egy homokot szállító teherautóval. A balesetet a romániai jármű egyetlen utasa sem élte túl, mind a kilencen a helyszínen meghaltak.
[Forrás: Maszol, Antena1]