2018. június 16., szombat

Emiatt esik ennyi eső errefelé

 2018-06-13 
A meleg miatt az átnedvesedett talajból hirtelen feláramló pára okoz délutánra bő csapadékot szinte mindennap, a 14 kilométeres magasságig zajló körforgás nem áll meg a jövő hétre sem.

Mammatus felhők kedden Kiskolcs fölött — főleg a forró égövi területekre jellemzőek az ilyen égi képződmények - Fotó: Vajda Béci

Saját magát generálja a napok óta tartó trópusi időjárás Szatmár megyében és az egész Kárpát-medencében, a délutánra felmelegedő talaj menti légtömeg miatt esik szinte mindig pontosan délután ötkor az eső. Kolozsvári meteorológus szakember magyarázta el lapunknak, mitől van az, hogy ennyire sok eső esik ilyen viharos körülmények mellett.
Jégesőveszély
Az elsődleges oka a mostani szokatlanul sok csapadéknak a júniushoz képest túlzott meleg, 24 Celsius-fok számít átlagosnak, ehhez képest 31 Celsius-fokig is felkúszott már a hőmérséklet, délre megduplázva az éjszakai 16–17 Celsius-fokos hőmérsékletet. Másodsorban a hirtelen hőség megindítja a fokozott ütemű párolgást, és a meleg tetőzése után, a kora délutáni órákban visszahullik az égből a napközben felhajtott párából kialakult gomolyfelhőkből az eső. Minél több eső esik egyik nap, annál többet kapunk vissza másik nap, összegez a meteorológus. A jégeső veszélye valós, és bárhol előfordulhat, a párát rohamtempóban felfelé hajtó hőség miatt egyes helyeken a kritikuson túli, 14 kilométeres magasságig — a sztratoszféra alsó határán túlra — is feljut a pára, ahol megfagy, és jéggolyóseregként érkezik vissza. A hol északról, hol délről fújó szél okozza, hogy a párás levegő megrekedt térségünkben.
Látványos felhők
Az átlagossá hűlő éjszakáknak köszönhetően az előttünk álló hét vége kevésbé lesz forró és csapadékos, mint az előző napok voltak, azonban a következő hét elején kezdődik elölről minden, megint heves délutáni záporokra, zivataros időjárásra kell készülnünk. A szokatlan időjárás egyetlen hozadéka, hogy szokatlan égi látványosságokat teremt, a változékony irányú szélnek és a magasra terelt felhőtakarónak köszönhető az, hogy ritkán látott felhőzet alakult ki térségünk felett, a szakemberek által is ritkán látott jelenséget sok fényképen örökítették meg szatmári fotósok is.
A megyénkben lehullott csapadék mennyisége magasan a júniusban szokásos fölött marad, a havi átlagos csapadékmennyiség 70–80 liter négyzetméterenként, ehhez képest volt olyan környéke a megyének, ahol egy nap alatt 61 liternyi esőt mértek.
Princz Csaba