2018. június 2., szombat

Európa retteghet: itt az új olasz kormány

2018.06.01. 
A viccpárt és a szélsőjobb fog kormányt alakítani az EU negyedik legnagyobb gazdaságában. Euroszkeptikusok, oroszbarátok, a szabályokra magasról tesznek, és még a forintot is megcibálják.
Közel három hónapos huzavona után, kisebb-nagyobb kanyarokkal ugyan, de pénteken valósággá vált Európa rémálma: hivatalosan is megalakult Olaszországban a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a szélsőjobboldali Liga koalíciója. Ezzel először lép hatalomra nyíltan euroszkeptikus, „rendszerellenes" és nyíltan oroszbarát kormány Nyugat-Európában.
A piacok egyelőre meglepően jól fogadták a hírt, részben azért is, mert az alternatívák még rosszabbnak tűntek. Brüsszellel viszont már a kormány felállása előtt elindult a kakaskodás, és a feszültségek várhatóan csak növekedni fognak a következő hónapokban.
Az elmúlt két hétben minden oldalról a végletekig ment a taktikázás, a hét közepére viszont odáig jutott a helyzet, hogy a Sergio Mattarella államfő által javasolt közgazdász hátralépésével úgy tűnt, két lehetőség maradt az elnök előtt:
vagy újból kormányalakítási megbízást ad az Öt Csillag Mozgalomnak és a Ligának, miután vasárnap megvétózta a populista pártok euroszkeptikus pénzügyminiszterjelöltjét, és ezzel első kormányalakítási próbálkozását;
vagy pedig fel kell oszlatnia a márciusban megalakult parlamentet, és a lehető leghamarabb, már július végére előrehozott választásokat kell kiírni, ami feltehetően még inkább a két párt térnyerését hozta volna, miközben csak növeli a bizonytalanságot.
Így aztán az egész helyzet visszajutott az öt nappal ezelőtti kezdőpontra, azzal a különbséggel, hogy az Öt Csillag és a Liga egy másik pénzügyminiszter-jelöltet ajánlott Mattarellának. Giovanni Tria közgazdászprofesszor is kritikus az Európai Unióval szemben, de nem az euróövezet elhagyásának leghangosabb szószólója, ami máris elfogadhatóbbá teszi a személyét elődjéhez képest.
Az is eldőlt, hogy az Öt Csillag vezetője, Luigi Di Maio a gazdasági fejlesztési, a jóléti és munkaügyi, míg a Ligát vezető Matteo Salvini a belügyminiszteri tárcát kapja. Egyébként pedig mindketten miniszterelnök-helyettesek is lesznek az új kormányban.
Az EU-nak van oka az aggodalomra
Két és fél hónapig tartó egyeztetések és különböző koalíciós forgatókönyvek után másfél hete állapodott meg egymással a két párt, saját vezetői helyett egy kompromisszumos miniszterelnök-jelöltet ajánlva a kevéssé ismert Giuseppe Conte jogászprofesszor személyében.
Együttműködő stílusra vált az Északi Liga elnöke, ahogy elérhető közelségbe kerül számára a kormányalakítás.
Az olasz belpolitika alakulása az euróövezetet és az EU-t is komolyan érintheti. Ez az első alkalom, hogy az EU egyik legnagyobb gazdaságában populista pártok kerüljenek kormányra, ami rettegéssel töltötte el az Európai Unió vezetőit és intézményeit. A populisták programja ugyan sokat enyhült a kampány óta, és például az EU-ból és az eurózónából már nem akarnak azonnal és feltétlenül kilépni, de rengeteg kérdésben szögesen ellentmondanak Brüsszelnek, nyíltan hirdetik egy sor uniós szabály felrúgását, elsősorban pénzügyi téren. Ezekről itt írtunk bővebben>>>