2018. június 5., kedd

Háromszéken sokan érdeklődnek a szalmabála ház iránt

http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/97205-haromszeken-sokan-erdekl-dnek-a-szalmabala-haz-irant
2018. június 04.,  Kovács Zsolt

Nagy volt az érdeklődés a sepsiszentgyörgyi szalmabálaház-építő tanfolyam iránt. Az AgroSic egyesület hétvégén szervezte Háromszéken első alkalommal az elméleti és gyakorlati részből álló három napos intenzív képzést, amelyen 60 személy tanulta el a zöldház építésének fortélyait.
T. Kovács Áron műépítész szalmabálaház-terveket mutatott be és vezette be a résztvevőket a szalmabálaházak tervezésének rejtelmeibe. A csíkcsomortáni Lázár Attila szalmabálaház-tulajdonos saját zöldháza építése során szerzett tapasztalatait osztotta meg jelenlévőkkel. Mint elmondta, kiemelt figyelmet kell fordítani a ház tetőszerkezetének kialakítására, illetve felhívta a figyelmet a fürdőszoba elkészítésénél felmerülő nehézségekre is. Német János tájépítesz úgy a vályog-, mint a szalmabálaházak elkészítésének technológiáit mutatta be.

Fotók: AgroSic Egyesület

A tanfolyam résztvevői csapatokba szerveződve Árkoson, Antal András szalmabálaházánál tevékenykedtek. Voltak, akik előkészítették a tapasztáshoz szükséges anyagot, egy csapat felvitte azt a megfelelő helyre, akadtak, akik csömpölyegfalat építettek, de voltak, akik kéményt építettek.
Orbán Miklós, az AgroSic egyesület ügyvezetője szerint azt szeretnék, hogy a szalmabálát mint építőanyagot hivatalosan is elfogadtassák. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tél folyamán megszervezik a tanfolyam folytatását is, amikor a szalmabálaház-építésnek másfajta tervezéstechnikáját és szerkezeti felépítését is elsajátíthatják
.