2018. június 3., vasárnap

Hetek óta szárnyal a dollár és ez még csak a kezdet lehet

2018. június 2. 
A nagy jegybankok még csak néhány hónapja kezdték el visszaszívni a globális likviditástöbbletet, máris világszerte durrannak ki eszközár-buborékok, alakul ki likviditáshiány, illetve fokozottabb piaci feszültség és a dollár pár hete tartó erősödő trendje még csak a kezdet - többek között erre hívják fel a figyelmet a Nordea elemzői. 
Piaci összefoglalójukban szerepeltették az alábbi ábrát, ami egyrészt azt mutatja meg, hogy a nagy fejlett piaci jegybankok által pumpált likviditás hogyan alakult az utóbbi években (gördülő 12 havi összeg alapján) és amint látható, az idei év eleje körül a korábbi likviditásnövelés átcsapott szűkítésbe és ezzel párhuzamosan a legfontosabb devizákkal szembeni dollárindex elkezdett kitartóan erősödni (fordított skálán mozog az index, két hónappal elcsúsztatva az idősor). A Nordea elemzői berajzolták a szürke tartománnyal azt is, hogy mire számítanak a nagy jegybankok likviditásszűkítése során és amint látszik: télig további masszív likviditásszűkítés várható, azaz ebből az is következhet, hogy a dollár intenzíven tovább erősödhet. 

Amint az alábbi ábrán látjuk: Magyarországon már hetek óta azt látjuk, hogy a dollár forinttal szembeni árfolyama egyre feljebb kúszik: az április közepi 250-ről a minap csaknem 280-ig ugrott. Ebben nagyobb részt a dollár világpiaci erősödése játszott szerepet, kisebb részben az, hogy maga a forint is gyengült, például kétéves mélypontra az euróval szemben. 


A Nordea elemzői szerint egyébként a csökkenő globális piaci likviditásnak már látszanak az "áldozatai", legalábbis ezek közé sorolják a kriptodeviza-lufinak mondott jelenség év eleje körüli kipukkadását, a kínai likviditási problémákat, a volatilitás-csökkenésre játszó termékek összeomlását, feltörekvő piaci felbolydulást és az olasz, illetve spanyol kötvénypiaci turbulenciát is. Szerintük ugyanis a dél-európai piaci mozgások is betudhatók ennek, mivel a piacok kevésbé foglalkoznának a politikai válságokkal akkor, ha még bővülne a globális likviditás és gyorsulóban lenne a világgazdasági növekedés. A gond csak az szerintük, hogy ez a kettő már nem adott, inkább az ellenkezője, és ennek a világpiaci következményei bukkannak fel egyre több helyen.
Címlapkép forrása: Toshifumi KITAMURA / AFP