2018. június 4., hétfő

Kajakkal a Duna forrásától a Fekete-tengerig

Ferenczi Arnold 2018. május 30.
Nem mindennapi küldetést szeretne egy 40 éves aradi teljesíteni: Európa egyik leghosszabb, a németországi Fekete-erdőből eredő folyóján, a Dunán túrakajakkal menne végig a forrástól a Fekete-tengerig. Ez még nem hangzik akkora őrültségnek, de Flaviu Hoțopan, a bátor kajakozó a jelenlegi 35 napos rekordot is meg szeretné dönteni – tíz nappal!
Nap mint nap edzett az aradi férfi, hogy a legjobb fizikai kondícióban induljon el élete kalandján. Flaviu napi 10 órát evezne ahhoz, hogy számításai szerint naponta 120 km-t haladjon, persze ehhez hozzátevődik a szél iránya is és a folyón található gátak. A merész sportoló a Digi 24-nek elmondta, hogy lesznek olyan szakaszok a Duna mentén, ahol több mint két kilométert kell majd gyalogolnia, hogy kikerülje a gátat. A táv nem tűnik hosszúnak, de Flaviu kajakjának súlya 15 kg, csomagok nélkül…
Az ismerősei azt nyilatkozták: egyáltalán nem az a típusú ember, aki hamar feladja és elmenekül a megmérettetések elől. Ezt az is bizonyítja, hogy március elején egy komolyabb gyomorműtéten esett át, de egy másodpercig sem gondolt a kalandról való lemondásra.
Flaviu május utolsó napján indul útnak Németországból egyedül, kísérő csapat nélkül, és ha minden a terv szerint halad, akkor június végén érkezne meg az ország legkeletibb és egyben legalacsonyabban fekvő városában, Sulinába.