2018. június 18., hétfő

Meghökkentõ! A szállításügyi miniszter szerint nem jó, ha Romániában autópályák épülnek

2018. június 17
Szinaján ülésezett nemrég a Képviselőház szállításügyért és infrastruktúráért felelős szakbizottsága. A munkamegbeszélés fő témája a Comarnic-Brassó autópálya megépítése volt, ám az esemény a szállításügyi miniszter döbbenetes kijelentései miatt marad emlékezetes. Legalábbis Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője, aki maga is részt vett a találkozón, azt írja egy közleményben, hogy a találkozón Lucian Șova szállításügyi miniszter bejelentette: nem folytatják a tárgyalásokat az említett útszakasz megépítéséről a Világbankkal. A Comarnic-Brassó sztrádaszakasz 2002. óta szerepel a különböző kormányok napirendjén: a legújabb elképzelések szerint állami és magánberuházásokból szeretnék megépíteni. A találkozón Lucian Șova úgy vélekedett, hogy amennyiben autópályák épülnek Romániában, elmennek az országból a multinacionális vállalatok. Érvelése szerint a nagy nemzetközi cégek azért jöttek országunkba, mert nálunk alacsonyak a fizetések, az autósztrádák megépülése után viszont jelentősen nőhetnek a bérek, s így a multik olyan országokba állnak majd tovább, ahol nincsenek autópályák.
„A kihelyezett munkamegbeszélésen egyértelművé vált: egyhamar nem épül meg az említett autópálya, melynek tervezéséhez, kivitelezéséhez az elmúlt közel két évtized során eddig háromszor is nekifogott a román kormány” – jelentette ki Benedek Zakariás, a szállításügyi bizottság tagja. Az RMDSZ parlamenti képviselője hozzátette: sokat elmond a jelenlegi állapotokról, hogy a miniszter bejelentése után, miszerint nem folytatják a tárgyalásokat az említett útszakasz megépítéséről a Világbankkal, a pénzügyi intézmény közleményben jelezte, hivatalosan senki nem értesítette őket erről.
„A miniszter úrtól tudjuk: Románia 11 milliárd euró értékben készített elő út- és vasúti infrastruktúra-fejlesztésekre vonatkozó projekteket. A tervek terén tehát nagyszerűen állunk, kár, hogy ugyanez nem mondható el a kivitelezésekről is” – reagált a bejelentésre Benedek Zakariás. (közlemény)