2018. június 3., vasárnap

Minden ötödik munkaképes román állampolgár külföldön dolgozik

A magyar munkaképes lakosság (a 20–64 éves korcsoport) kicsit több mint 5 százaléka, 339,3 ezer ember dolgozott egy másik uniós tagállamban 2017-ben az Eurostat legfrissebb adatai szerint. Az is látszik az adatokból, hogy az elmúlt tíz évben indult meg igazán a magyarok kivándorlása, 2007-ben még csak a magyarok 1,5, 2012-ben pedig 2,4 százaléka dolgozott külföldön.

A magyar arány egy kicsivel az EU-s átlag felett van, ugyanis az egész uniós lakosság közel 4 százaléka dolgozik a szülőhazájától távol.
Az abszolút csúcstartó Románia, ahol a lakosság majdnem 20 százaléka valahol máshol dolgozik, majd Litvánia és Horvátország következik 15 és 14 százalékkal. A legkevésbé a németek vándorolnak ki, a német lakosságnak már 10 éve is alig 1 százaléka ment külföldre dolgozni, ez pedig nem változott.
A kivándorlás mértéke a legtöbb országban emelkedett az elmúlt tíz évben. Ebben is Románia az éllovas, ahol tíz év alatt 12,3 százalékponttal nőtt a külföldön dolgozók száma, a lettek közül 10, a litvánok közül 9,5, a bolgárok közül pedig 8 százalékkal többen dolgoznak külföldön. Ebben ellentétes volt a trend cipruson, ahol 7,1 százalékkal kevesebben dolgoztak tavaly egy másik országban, mint tíz évvel azelőtt,vagyis jelentősen visszaesett a kivándorlás. Csökkent a kivándorlás többek között Írországban, Ausztriában és Finnországban is, de jóval kisebb mértékben.
[Forrás: Index]