2018. június 29., péntek

Össze kell fogni a turizmusért

2018-06-29
Össze kellene fogniuk az érintett feleknek Szatmár megye turisztikai potenciáljának népszerűsítése érdekében, fogalmazta meg több megyei tanácsos a testület legutóbbi ülésén.
Építő jellegű észrevételekkel álltak elő a tanácsosok a legutóbbi megyei tanácsülésen, amelyek által növelni lehetne Szatmár megye turisztikai potenciálját. Meglátásuk szerint sokkal több lehetőséget rejt magában megyénk, mint amennyi ki van aknázva. Belbe Ioan nemzeti liberális párti (PNL) tanácsos például kihangsúlyozta a Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat fontosságát, ám azt javasolta, hogy bővítsék ki tevékenységi körüket, s ne csak az Avas térségében legyenek jelen, hanem a megye egyéb turisztikai célpontjainál is. A liberális tanácsos azt is elmondta, hogy többen szeretnének egy olyan körutat kialakítani, mely Nagytarnáig vezetne, s így össze lehetne kötni az Avas térségét. Rávilágított arra, hogy az északnyugati térség helyi akciócsoportjainak képviselői nemrég Máriavölgyén tartottak munkamegbeszélést, és körbevezették őket a megye látványosabb térségein. „Elmondhatom, hogy lenyűgözték a más megyéből érkezett szakembereket az itt látottak, ám sajnos megyénk turisztikai potenciálja nincs megfelelő módon népszerűsítve” — fogalmazott a tanácsos, aki ugyanakkor a turisztikai információs irodák működtetése kapcsán elmondta, hogy jó lenne, ha azok valóban a célnak megfelelően működnének. „Össze kellene fognunk, hogy a lehető legjobban kiaknázzuk a megye turisztikai potenciálját” — összegzett Belbe.
Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke sok dologban egyetértett tanácsos kollégájával, s részletesen beszámolt több érintett témáról is. Kiderült, hogy a hegyimentőknek másfél norma van fizetve, a szolgálat többi tagja önkéntesen dolgozik, s egyáltalán nem unatkoznak. A turisztikai útvonalak kijelölésére a megyei tanács idei költségvetésében van elkülönítve meghatározott pénzösszeg, s épp a napokban fogják elkezdeni a munkát a megyei tanács munkatársai, első körben egyeztetnek a polgármesterekkel, a lakosokkal, hiszen leginkább ők tudják, hol vannak a turisztikai látványosságok. „Nem a földrajzi adottságok szerint igyekszünk majd kialakítani az ösvényeket, hanem úgy, hogy közben lehetőség adódjék bemutatni a térség látványosságait, szépségét” — fogalmazott Pataki Csaba. A turisztikai információs irodákkal kapcsolatosan az elöljáró elmondta, hogy azok az önkormányzatok fennhatósága alá tartoznak, hiszen minden község saját maga pályázta meg, építette fel azokat EU-s támogatással, és vállalta, hogy rendeltetésszerűen működteti majd őket. A megyei tanács igyekszik kapcsolatot tartani ezen központok üzemeltetőivel, amelyek közül egyesek kimondottan jól működnek, mások azonban nincsenek kihasználva, azonban a polgármesteri hivataloknak kell megoldaniuk a működtetést.
A Kistérségi Fejlesztési Társulások (GAL) kapcsán Pataki elmondta, hogy a megyei tanács három Szatmár megyében működő kistérségi társulásban partner. Ezek a megyei tanács elnökének javaslatára egy összefüggő és átfogó pályázati csomagot dolgoztak ki és nyújtottak be a megfelelő szakhatósághoz azzal a céllal, hogy a lehető legjobban tudják népszerűsíteni a helyi termékeket, s akár ezek vásárát, kiállítását is meg tudják szervezni. „Ezek a projektek úgy állnak össze, mint a legókockák, ha nyertesnek minősítik majd őket, akkor meglesz a szükséges infrastruktúra ahhoz, hogy a lehető legjobb módon népszerűsítsük a szatmári termékeket. Helyi termékek alatt a turisztikai szolgáltatásokat is értem. A projektek kidolgozásában jól képzett szakemberek vettek részt, akik a vállalkozói réteggel és társulásokkal is kapcsolatban vannak. Meglátásom szerint alulról kell kezdeni a megye népszerűsítését, az érintett felek aktív bevonásával, nem pedig a megyei tanácstól, központilag érkező határozatok, rendeletek által” — összegzett Pataki.