2018. június 8., péntek

Toroczkai el se ment az etikai bizottsági ülésre

Népszava|2018. jún 7. 
Nem vett részt Toroczkai László az ügyében tartott csütörtök esti etikai bizottsági ülésen. Lapunknak nyilatkozva azzal indokolta távolmaradását, hogy koncepciós eljárás folyik ellene. Szerinte ugyanis Gyöngyösi Márton frakcióvezető egy interjúban „elszólta magát, előre a kizárásomról beszélt”.
Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere – miután a pártelnöki választáson szoros versenyben kikapott Sneider Tamástól – bejelentette, hogy Mi Magunk néven platformot alakít. A Jobbik elnöksége illegitimnek minősítette a kezdeményezést, és fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene. A párt vezetőségéhez tartozó politikusok nyilatkozatai alapján valóban kevés kétség férhet ahhoz, hogy az eljárásnak kizárás lesz a vége.
Az etikai bizottság csütörtökön este tárgyalta az ügyet, ekkor hallgatták volna meg Toroczkait. Az ülés előtt Staudt Gábor, az etikai bizottság elnöke kérdésünkre közölte: ha döntés születik, arról előbb az érintettet értesítik, és csak később tájékoztatják a nyilvánosságot.
A zászlóbontó gyűlésre készülő Toroczkai közben a Magyar Hírlapnak azt állította, konkrét bizonyítéka van rá, hogy Sneider Tamás és más vezetők Juhász Péter megszűnő pártját, az Együttet segítették volna pénzzel a Jobbik kasszájából. Erről Jakab Péter jobbikos szóvivő a Népszavának elmondta: „állampolgári javaslat” volt, hogy szolidaritása jeléül a Jobbik támogassa az Együttet (amely a parlamenti választáson nem érte el az egy százalékot, ezért mintegy 150 millió forintos kampánypénzt kellett visszafizetnie). A Jobbik elnöksége azonban egyöntetűen elutasította a javaslatot.