2018. június 27., szerda

Túlélte a bizalmi szavazást

2018-06-27
Túlélte a bizalmi szavazást a Viorica Dăncilă vezette kormány, az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítvány nem kapta meg az elfogadásához szükséges szavazatszámot.
A bizalmatlansági indítványban a jobbközép ellenzék a magas infláció, a hitelek drágulása, a magánnyugdíj-rendszer meggyengítése és az igazságügyi reform miatt bírálta a kormányt. Az ellenzék szerint Viorica Dăncilă alkalmatlan a kormányfői tisztségre, és kizárólag Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök utasításait hajtja végre.
Parlamenti beszédében a miniszterelnök azt válaszolta: az ellenzék alaptalanul vádaskodik, és elferdíti a valóságot, amikor a bérek és nyugdíjak vásárlóerejének csökkenéséről, vagy a magánnyugdíjak államosításának szándékáról beszél.
Raluca Turcan az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője szerint a szerdai szavazásnak a tétje nem a Dancila-kabinet, hanem az azt háttérből irányító, az ország „európai jövőjét eljátszó” Dragnea-rezsim megbuktatása.
Dan Barna, a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke arról beszélt: Romániát egy inkompetens kormány vezeti, amely szerinte nem az ország, hanem egy köztörvényes bűnöző — a második korrupciós perében is elmarasztalt PSD-elnök — személyes érdekeinek szolgálatában áll.
Kelemen Hunor parlamenti beszédében rámutatott: az RMDSZ nem partner az öncélú hatalmi harcban, amely az ellenfél megbélyegzésén, üres szólamok puffogtatásán és gyűlölködésen alapul. A magyar érdekképviselet az ország következő évtizedeit megtervező, a többség és kisebbség viszonyát is meghatározó érdemi közvitában akar partner lenni — mutatott rá Kelemen Hunor, felszólítva képviselőtársait: ne mutogassanak az RMDSZ-re, mert az RMDSZ támogatása esetén sem lenne elég voks a kormány megbuktatásához.
A bizalmatlansági vita során a parlament előtt több ezer ellenzéki tüntető követelte a Dăncilă-kormány leváltását, de az ellenzéki pártok az ülésteremben is bekiabálásokkal és a tüntetéseken használatos molinókkal próbáltak nyomást gyakorolni a kormányoldalra.
A kormánybuktatáshoz a törvényhozók összlétszáma több mint felének támogatására, legalább 233 szavazatra lett volna szükség. A bizalmatlansági indítványt végül 166 képviselő és szenátor szavazta meg, miközben a parlamenti többséggel rendelkező PSD–ALDE szociáldemokrata-liberális koalíció, illetve az azzal együttműködő RMDSZ törvényhozói nem adták le voksukat.
A bizalmatlansági vita során a parlament előtt több ezer ellenzéki tüntető követelte a Dăncilă-kormány leváltását