2018. június 3., vasárnap

Új számlázás és adózásfigyelő rendszer a NAV-nál

2018. június 2. 
A pénteki Magyar Közlönyben megjelent az online számlázás végrehajtási szabályait tartalmazó rendeletmódosítás, amit a NAV-hoz történő bekötésen dolgozó adózók, adótanácsadók és informatikusok is nagyon vártak már. 
A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet módosításáról című rendelet pénteken jelent meg. A Pénzügyminisztérium közleménye ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy mostantól elhárult minden akadály: július 1-jétől kötelező a számlázó-programok online bekötése az adóhivatalhoz.
Ennek lényege, hogy a legalább 100 ezer forintot elérő áfa összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni az adóhivatal felé. Az ennek részleteit szabályozó rendeletmódosítás az Európai Bizottság jóváhagyását követően jelent meg. Az ún. műszaki notifikációs eljárás keretében kiadott engedélyre azért volt szükség, mert a Bizottság felügyeli, illetve hagyja jóvá a műszaki tartalmú nemzeti jogszabálytervezeteket.
Az online számlázás a számlázó programot használó vállalkozásoknak semmilyen terhet nem jelent, hiszen a program automatikusan küldi az adatokat a NAV-ba. A számlázóprogramok informatikai átalakítását fejlesztők végzik el, amelyhez az adóhivatal minden segítséget megad: tavaly óta rendszeresek az egyeztetések a NAV szakemberei és a fejlesztéssel érintett piaci szereplők között - írja a PM.
Az online számlázás bevezetése a bürokrácia-csökkentésben is jelentős előrelépést jelent. A számla kiállítójánál ugyanis kiváltja a belföldi összesítő jelentést, sőt a vállalkozások adatszolgáltatással érintett számlái is lekérdezhetőek lesznek. Az online számlázás teremti meg az áfabevallások adóhivatali kiajánlásának a jövőbeni lehetőségét - vélekedik a tárca.
A kézi számlák adatait is továbbítani kell, de mivel ezt a műveletet értelemszerűen nem egy program végzi el, érdemes az érintetteknek átállni a kézzel kiállított számla helyett a számlázó program használatára. Ha a kézi számlában szereplő áfa összege legalább félmillió forint, akkor legkésőbb a kiállítás utáni napon, ha ennél kevesebb az áfa összege, akkor pedig a számla kiállításától számított öt napon belül kell az adatokat rögzíteni az adózónak egy erre a célra létrehozott weboldalon - hívják fel a figyelmet.
A tárca azt is megemlíti, hogy százmilliárdos bevételt hoztak eddig az utóbbi időszak feketegazdaság elleni intézkedései, és a hamarosan élesben is elinduló új rendszer egy következő lépés a gazdaság fehérítése érdekében.
A gazdaságfehérítő hatást jól összefoglalja ez az ábra: