2018. július 3., kedd

Az Ágyai Néptánctalálkozó sikerének titka Hatékony pályázatírás, jó szervezés, összefogás

Balta János 2018. július 02.
A központi útkereszteződésben körtáncot jártak

Szombaton hatodik alkalommal szervezték meg az Ágyai Néptánctalálkozót, aminek a programja 13 órakor a néptánccsoportoknak a helybeli iskolában történt fogadásával indult. 14 órától került sor a népviseleti parádéra a Hadi Tünde óvónő által felkészített ágyai óvodások felvezetésével. Utánuk a Kistőzike, majd a Tőzike házigazda néptánccsoportok, a szapáryligeti Rózsa, a majláthfalvi Százszorszép táncolva vonultak. Őket a pécskai Búzavirág, a kisiratosi Gyöngyvirág, az Erdőhegyi Általános Iskola tánccsoportja, a nagyzerindi Ibolya, a Tornyai és nagyvarjasi asszonykórus, majd az aradi Viola követte. A nt. Dénes József lelkipásztor által irányított nagyzerindi fúvószenekar, illetve a Viola tánccsoport zenészei szolgáltatták a parádéhoz szükséges indulókat. A központi útkereszteződésben kiegészülve a kisperegi Napraforgó tánccsoporttal körtáncot jártak, majd mindannyian bevonultak a tágas parkban épült szabadtéri színpadhoz.
A felhőtlen délutáni szórakozásra várva
Erdős Márta, a helybeli két néptánccsoport vezetője köszöntötte a park fái alatt székeken, padokon elhelyezkedő, gyarapodó közönséget, név szerint kiemelve a színpadra kért Faragó Péter RMDSZ-megyei elnököt, parlamenti képviselőt, Péró Tamás ügyvezető elnököt, megyei tanácsost, köszöntötte a nézőtéren helyet foglaló nt. Módi Józsefet, az Aradi Református Egyházmegye esperesét, helybeli lelkipásztort és feleségét, Kinga tanárnőt, köszöntötte Szintye község polgármesterét, Erdős Bálintot és feleségét, a község alpolgármesterét, Dumitru Adocot és feleségét, továbbá Marius Petran községi jegyzőt és Vas Balázs szapáryligeti RMDSZ-elnököt. Ugyanakkor köszöntötte nt. Dénes József nagyzerindi lelkipásztort és az általa vezetett fúvószenekar tagjait, Nagy Rozáliát és Haász Endrét, a Tőzike és a Kistőzike néptánccsoportok koreográfusait, megköszönte a Viola tánccsoport zenészeinek a népviseleti parádé kíséretét.
A továbbiakban Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök, parlamenti képviselő köszöntője hangzott el, amelyben örömének adott hangot, amiért idén is az ágyaiakkal együtt ünnepelhet. Miután köszönetet mondott a szervezők, köztük az önkormányzat vezetőinek a munkájáért, megköszönte az RMDSZ megyei tanácsosainak is, amiért a rendezvényhez idén is kieszközölték a megyei tanács támogatását. Végszavában minden fellépőnek és oktatónak megköszönte nemzeti kultúránknak a művelésében kifejtett munkáját, további jó szórakozást, kellemes délutánt kívánva mindenkinek.
Erdős Bálint polgármester köszönetet mondott a jelen lévő Péró Tamás megyei tanácsosnak, amiért a kollégájával együtt idén is kieszközölték a Megyei Kulturális Központ támogatását. Románul megismételt üdvözlőjében külön köszönetet mondott Dumitru Adoc alpolgármesternek és csapatának a néptánctalálkozó környezetének az elrendezésében kifejtett munkájukért. A maga részéről az alpolgármester is örömének adott hangot, amiért a csapatával együtt előmozdíthatta a néptánctalálkozót, míg Erdős Bálint polgármester végszóként megjegyezte: a rendezvény helyszínén és környékén a rendet polgárőrök biztosítják, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát, gondtalanul szórakozhasson.
Színes program, hálás vastaps
A továbbiakban Kiss Evelin műsorvezető vette át a mikrofont, elsőként az ágyai óvodásokat kérte a színpadra, ahol Hadi Tünde óvónő betanításával bájos magyar táncot adtak elő vastaps közepette. Utánuk az ugyancsak helybeli Kistőzike tánccsoport Erdős Márta betanításával adta elő Vásár című táncos, játékos produkcióját, nagy sikert aratva. A továbbiakban a majláthfalvi Százszorszép néptánccsoport Orbán László és Bagi Ferenc koreográfiájára, Halál Endre vezetésével mutatta be a tőlük megszokott lendületes, a lányokat szépen kiforgató marosszéki és mezőségi táncait. Stílusváltást jelentett a következő fellépő, a Tornyai és Nagyvarjasi Asszonykórus által szépen előadott szatmári népdalok. Komoly tapsot kapott a kisperegi Napraforgó néptánccsoport, Pop Regina vezetésével, Molnár Csaba koreográfiájára bemutatott kalocsai tánca, amelynek csattanóját a fiúk forgatásától a levegőben úszó lányoknak a látványa képezte. Utánuk a pécskai Búzavirág néptánccsoport Engi Márta művészeti vezető betanításával, nagy fegyelemmel adta elő magyarpalatkai táncát. A nagyzerindi Ibolya néptánccsoport ifj. Szilágyi András koreográfiájára, Kiss Csilla vezetésével mutatta be az alaposan kidolgozott, akrobatikus elemeket is megcsillogtató Széki rend című összeállítását, melynek végén öt fiú egyszerre szökött a magasba. A néptáncosok között külön színfoltot képezett az aradi Viola tánccsoport fellépése, melynek tagjai élő zenére ropták a Megérett a szőlő című korondi táncukat.
Az Erdőhegyi Általános Iskola tánccsoportja Szilágyi András koreográfiájára Kiss Csilla vezetésével ígéretesen mutatta be alföldi táncait.
Ezt követően a kisiratosi Gyöngyvirág tánccsoport adta elő vastaps közepette karikázó, mezőségi és bogártelki táncait.
A továbbiakban a „szomszédvár” Szapáryliget néptánccsoportja, a Rózsa 8 párja Bibe Otília koreográfiájára, Gyarmati Ramóna vezetésével ígéretesen adta elő mulatós táncát, nagy taps közepette.
A néptáncgála végét, egyben csattanóját képezte az ágyai Tőzike néptánccsoport által szép, összehangolt mozgással, Nagy Rozália és Haász Endre koreográfiájára, Erdős Márta vezetésével előadott palóc tánca, amelyben a fiúk a magasba dobták a lányokat, majd néhány perc pihenő után a kalocsai táncuk végén a fiúk a lányokat a levegőben látványosan úszva forgatták. A nagy fegyelemmel bemutatott táncaikat hosszan tartó tapssal, hangos biztatással hálálta meg a közönség.
A táncgála után a Loga-Ritmus gyermekzenekar Mészáros István betanításával, vezetésével klasszikus zeneszámokkal, könnyűzenével egy órán át szórakoztatta a közönséget. 18.30 órától a nagyváradi MM Pódiumszínház művészei operettslágerekkel léptek fel vastaps közepette. Utánuk az ágyai diáklány, Hotăran Viktória nagy siker közepette énekelt közkedvelt slágereket. Ezt követően a tévéből ismert Muzsika TV sztárjai a Felvidéki mulatós című műsorukkal két és fél órán át csúcsra járatták a hangulatot. 23 órakor Pazar tűzijátékban gyönyörködhetett a központi parkot megtöltő közönség, majd hajnali 4 óráig szabadtéri diszkó következett DJ Duka közreműködésével.
Köszönet
A VI. Ágyai Néptánctalálkozó sikeréért köszönet jár a szervezőknek, akik minden fellépő és vendég ellátásáról gondoskodtak. A rendezvény támogatásáért köszönet az RMDSZ Arad Megyei és helyi szervezeteinek, Szintye Község Polgármesteri Hivatalának, Székely Attila helybeli vállalkozónak és családjának, ugyancsak köszönet jár a helybeli pedagógusoknak a szervezésben való közreműködésért. Kiemelt köszönet jár az anyaországi Csoóri Sándor Alapnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amiért a támogatásukkal az ágyai Tőzike és Kistőzike tánccsoportok teljes ruhatára megújulhatott. Utoljára, de nem utolsósorban megköszönik Módi Kinga tiszteletes asszony, tanárnőnek a jelzett intézményekhez benyújtott pályázat megírását és levezetését.