2018. július 31., kedd

Debrecenben épít gyárat a BMW: több mint ezer új munkahely jön létre

Bokor Gábor 2018. július 31. 10:47
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden jelentette be Budapesten, hogy gyárat épít a német autóóriás Debrecenben.
A város melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat. A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására elegendő" – közölte Szijjártó Péter, majd hozzátette, hogy a beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót, és már az elején több mint ezer munkahely jön létre.
Fotó: AFP

A külügyminiszter szerint a gyár helyszínének kinézett terület a jövő év második felére kerül a BMW tulajdonába, és jövőre már megkezdik a munkaerő toborzását. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a beruházás hozzájárul Magyarország versenyképességéhez és tovább erősíti a magyar-német gazdasági kapcsolatokat.
A világgazdaságban olyan gyors és mély változások zajlanak, hogy modern kori ipari forradalomról lehet beszélni, ahol az új technológiák folyamatosan változtatják meg a siker kritériumait. Ebben az új korszakban a vállalatok versenyben állnak az új technológiák alkalmazásáért, az országok pedig a beruházásokért" – mondta Szijjártó Péter, aki szerint ez az új korszak különösen nagy hatással van az olyan nyitott gazdaságú országokra, mint Magyarország.
Szijjártó Péter úgy látja, amikor Magyarország benevezett ebbe a versenybe, komoly érveket tudott felsorakoztatni az ország mellett, így az alacsony adókat, a rugalmas munkaerő-szabályozást, a duális szakképzést és a színvonalas informatikai, műszaki képzéseket.
Fotó: AFP
A minderre épülő gazdaságpolitika sikeresnek bizonyult, a beruházások évről évre növekednek, tavaly minden rekordot megdöntve 96 új beruházás érkezett a beruházásösztönző rendszeren keresztül" – fogalmazott.
A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, most egy újabb nagy sikerről számolhatnak be, hiszen amikor a világ egyik legnagyobb, legsikeresebb és legmodernebb autógyártója úgy döntött, hogy Európában növeli a termelési kapacitásait, Magyarországot választotta.
A céggel 14 hónapja tárgyalunk, a BMW több európai várost is megvizsgált lehetséges helyszínként" – jelentette be Szijjártó Péter.