2018. július 6., péntek

Dragnea: a fekete-tengeri gáznak az ország gazdasági érdekeit kell szolgálnia

Az alábbi cikk megmutatja, hogy mennyire nem értik a hazai vezetőink, hogy mi az ami hasznos és mi az ami kellő. Az újonnan felfedezett földgáztartalék amit a Fekete tengerben fedeztek fel, mindenképpen komoly pénzforrás lehet az kormány amúgyis pénzalapokat nélkülöz. Igy jól jöhetett a magyar kormány ajánlata, hogy megvenné az évi 20 milliónyi gázmennyiséget, de a nácikat is meghazudtoló nemzetféltők azonnal felzugolódtak, és még a parlament elnökét is megfertőzték a féltésükkel, annyira, hogy nem érthető, amit összevissza beszél, nyilatkozik.  
Nem illik a medve bőrére előre inni, mondja a közmondás, de egyesek ezt elfelejtve a magyargyülöletüket inkább előnybe részesítik, mintsem arra gondoljanak, hogy mi lenne jó, ha a biztos pénzt elfogadják az államközti kereskedést és nem egy bizonytalan tözsdei hazárdra tennék le a voksukat. 
Már az a tény, hogy azt hiszik, hogy a magyarországi gázszállitórendszeren keresztül valóban eladódik valamelyik harmadik országnak  azaz a magyar fél plussz pénzért majd eladja a románnak tartott gázt. Arra senki sem gondolt, hogy a pénznek nincs szaga vagy nemzetisége. HZ 
http://penzcsinalok.transindex.ro/hir/20180703-dragnea-a-fekete-tengeri-gaznak-az-orszag-gazdasagi-erdekeit-kell-szolgalnia
2018. július 03.
Liviu Dragnea, a PSD elnöke nem támogatja, hogy a Fekete-tengerben kitermelendő földgázt teljes egészében kétoldalú megállapodások alapján adja el Románia - nyilatkozta kedden a szociáldemokraták vezére.
Dragnea elmondta: a kitermelt gáz értékesítésének nagy tétje, hogy a nyersanyag hány százalékát sikerül eladni átlátható módon az energiatőzsdén. Hozzátette: a parlament szakbizottságai keresik a kiegyensúlyozott megoldást ebben a Románia számára stratégiai fontosságú kérdésben. Rámutatott: egyensúlyt kell találni egyrészt a kitermelés megkezdése és Románia azon legitim érdeke között, hogy egyrészt anyagi haszna származzon a nyersanyagból, másrészt a gáz jelentős részét használják az ország iparának újjáélesztésére és az ország gazdasági fejlesztésére.
Dragnea szerint Bukarest azt kockáztatja, hogy nem fog részesülni a gazdag természeti erőforrásból. "A legnagyobb kockázat az, hogy ez a gáztartalék, amellyel Románia rendelkezik, csak áthalad az országon és más államok gazdasági fejlődéséhez, például Magyarországéhoz járul hozzá" - mondta a PSD elnöke.
A parlament napirendjén szerepel az úgynevezett offshore törvénytervezet, amelynek elfogadásától függ, hogy milyen feltételek mellett teszi az ország lehetővé a fekete-tengeri földgáz kitermelését. Ennek alapján fogja meghozni várhatóan a nyáron az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV Petrom azt a döntését, hogy megkezdi-e a Fekete-tenger Neptun talapzatában felfedezett gáz kitermelését. Az első becslések szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiségről lehet szó.
Ludovic Orban, a PNL elnöke hétfőn bírálta a kormánykoalíciót amiatt, hogy késlelteti a törvénytervezet elfogadását, amit az Egyesült Államok is sürget.
A tervezetet februárban egyhangúlag szavazta meg a szenátus, a képviselőházban az illetékes szakbizottságok asztalán van, és a tervek szerint a július elején kezdődött háromhetes rendkívüli ülésszakon fogadja el az alsóház.
Korábban nagy vitát váltott ki Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere azzal, hogy bejelentette, Románia 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. (mti)