2018. július 31., kedd

Eggyel több londoni járat

2018-07-31
Október 30-tól az eddigi kettő helyett három repülőjárat közlekedik majd Szatmárnémeti és London Luton között, tájékoztat a megyei tanács.
Jó hírről számolt be kedden a Szatmár Megyei Tanács sajtóosztálya: október 30-tól az eddigi kettő helyett három repülőjárat közlekedik majd Szatmárnémeti és London Luton között. A Wizz Air fapados légitársaság döntése értelmében október végétől kedden, csütörtökön és szombaton is indul majd járat Szatmárnémetiből. Londonból helyi idő szerint 8.50 órakor száll majd fel a repülő, Szatmárnémetiben 11.35 órakor landol, helyi idő szerint. A retúr járat Szatmárnémetiből 12.05 órakor indul majd, s 15 órakor érkezik meg Angliába. A menetrendeket minden esetben a romániai, illetve a nagy-britanniai idő szerint közölték. A sajtóközleményből az is kiderül, hogy a nemzetközi járat egy 186 férőhelyes repülőgéppel szállítja az utasokat.
Annak köszönhetően, hogy az elmúlt időszakban érezhetően megnőtt a belföldi és nemzetközi utasok száma, a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtéren elérkezett az idő, hogy átalakítsák a repülőtér várótermét. Ennek kapcsán Ioan Rus, a megyei tanács alelnöke, Nagy Szabolcs megyemenedzser kedden találkozott a repülőtér újonnan kinevezett menedzserével, Mihai Pătrașcuval. A megbeszélés során arra kerestek választ, hogy milyen átalakításokra van szükség ahhoz, hogy még jobban kielégítsék az utasok kényelem iránti igényét. A jövőben szeretnék a repülőtér parkolóját kibővíteni a járművek számára, ugyanakkor elérhetőbbé teszik a repülőteret az utasok számára.
A megyei tanács közleménye rámutat arra is, hogy a járatok számának növekedése azt eredményezte, hogy folyamatosan növekszik a reptér utasforgalma is. 2016-ban 23 796 utas fordult meg a szatmári reptéren, ami a 2015-ös forgalomhoz képest 26,5 százalékos növekedést jelent, azonban tavaly történt igazi áttörés, amikor már 60 795 utas fordult itt meg, ami 155 százalékos forgalomnövekedést jelentett a 2016-os évhez viszonyítva. Az idei év első hat hónapjában 33 728 volt az utasok száma, ami szintén arra enged következtetni, hogy idén tovább növekszik az utaslétszám.
A megyei tanács vezetősége úgy gondolja, ha ilyen ütemben növekszik az utasok száma a szatmári repülőtéren, jó eséllyel pályázhatnak újabb nemzetközi repülőjáratokra is. Előrehaladott tárgyalást folytatnak a Tarom légitársasággal egy esetleges Szatmárnémeti–Bukarest–München járat beindításáról, de erről csak ősszel derül ki, hogy indul-e vagy sem.
A Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérről jelenleg a Tarom Szatmárnémeti–Bukarest, illetve a Wizz Air Szatmárnémeti–London menetrend szerinti járata, valamint a Tarom szezonális, Szatmárnémeti–Konstanca járata indul.
Sógor Beáta