2018. július 4., szerda

Előbújt az SZDSZ-es a ballibek „független” polgármesterjelöltjéből: „Demszky idejében világvárost építettünk”

Bár a nyulak bátorságával „függetlenként” indul a most vasárnapi józsefvárosi polgármester-választáson a balliberális pártok jelöltje, Győri Péter, időnként azért előtör belőle valódi énje, az ős-SZDSZ-es, amin, persze, nincs mit csodálkozni, hiszen tizenkét évig vett részt Demszky Gábor párttársaként a szabad demokraták és a szocialisták fővárosi ámokfutásában. Most éppen arról szónokolt, hogy ő annak idején Demszkyvel együtt világvárost épített, és soha olyan csodálatos nem volt még Budapest, mint akkoriban. Győri őszinteségi rohama azért is jó, mert így legalább a választók megtudják: polgármesterré választása esetén ugyanarra a korrupcióra, dilettantizmusra és káoszra számíthatnak tőle, mint amit a 4-es metrós, alstomos Demszkytől kaptak.
Az ellenfeleim megpróbálják azt az időszakot sötét korszaknak beállítani, miközben annyit soha nem fejlődött Budapest, mint Demszky idejében. Tényleg világvárost építettünk, de azt nem pártkatonaként tettem, voltak nyilvános vitáim is az akkori városvezetéssel. Próbálna ma ellentmondani bárki a felettesének, azonnal repülne. Tehát a hibái ellenére vállalom azt a korszakot, mert olyan nagyarányú építkezés, fejlődés azóta sincs a fővárosban. A mai kormány és a főváros vezetése erről szinte teljes mértékben lemondott – nyilatkozta a Fuhu.hu-nak a napokban Győri Péter, a balliberális pártok közös józsefvárosi polgármester-jelöltje. Csodálatosan őszinte szavak ezek! Tehát Demszky világvárost épített, és csak úgy dübörögtek a fejlesztések, alacsonyan szálltak a 4-es metrók. Kár, hogy a fuhu.hu nem szembesítette Győrit a Demszky-féle fejlesztések két ékkövével: a 4-es metróval és az Alstom-metrószerelvények beszerzésével, amelyek annyira jól sikerültek, hogy jelenleg is büntetőeljárások folynak miattuk, eddig három gyanúsítottal. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is irgalmatlan korrupciót szimatol a 4-es metró ügyében. De sebaj, Győri Péter szerint csodálatos volt Demszky épülő világvárosa – már amennyi a kátyútenger mélyéről látszott belőle…
E szerelmi vallomással fölérő őszinteségi roham annyiból szerencsés, hogy végképp lehullt a „függetlenség” álarca a balliberális pártok közös polgármester-jelöltjéről. Igaz, az ő valós elkötelezettségéről eddig csak azok nem értesültek, akik a liberális média véleménybuborékjában élnek, illetve nem vesznek tudomást arról az el nem hanyagolható apróságról, hogy Győri Péter 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés szociális és lakásügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke volt, a Demszky-csapat oszlopos tagja. Tehát az ősbűn, a Hornékkal való 1994-es frigyre lépés után is maradt, nevét-arcát-bajszát adta a nemzetköpködő alakulat ámokfutásaihoz.

Egykori SZDSZ-esek egymás között: Győri „Független” Péter és az ő kampányát támogató Kőszeg „Civil” Ferenc; Fotó: Facebook
ÚGY CSINÁLNÁ, MINT KARÁCSONY
Az említett interjúban Győri Péter olyan elmésségeket is mondott, miszerint ha netán megválasztják, nem lesz gondja a képviselő-testület fideszes többségével, akkor is el fog boldogulni, mert ő SZAKÉRTŐ, aki ügyesen egyeztetget majd. Tudatta:
Nem minden a Fideszé, az emberek lelke és szavazata bizonyosan nem. A választók többsége nem szereti a kormánypártot, ezt bizonyította az áprilisi országgyűlési választás, a fővárosban különösen.
Győri tehát az ellenzéki politikusok és választók azon nem csekély részéhez tartozik, aki a választási bukta utáni lelki válság tagadás-fázisában van. Vagyis nincs itt semmilyen fideszes többség – az ellenzék a többség, punktum. E pszichózison talán végre túllendülhetne, ha vasárnap hatalomra segítené őt Józsefváros népe…
Ne felejtse el, hogy Zugló, Budaörs – hogy csak két önkormányzatot említsek – azért fejlődik jobban, mint a Fidesz által vezetett kerületek, mert rátermett ellenzékiek irányítják. De ott van Szeged, Hódmezővásárhely – az utóbbi polgármestere, Márki Zay Péter a legnépszerűbb ellenzéki – s ezen kívül is van még a központi kormányzat színétől eltérő kistelepülés, amely sikeres.
Akinek a világvárosos kifakadás nem lett volna elegendő bizonyíték, annak ez talán segíthet. Hiszen senki nem lehet annyira fogalmatlan, hogy a Karácsony Gergely által vezetett Zuglót bármilyen szövegkörnyezetben követendő példaként említse. Karácsonynak eddig a haverok álláshoz juttatásán kívül csak a fizetős parkolás körüli zűrzavarral, bénázással sikerült észrevétetnie magát. Ha ez bárkinek követendő példa, már rég rossz.
Győrinek dicsekedésre is jutott ideje az interjúban: szerinte ő volt az egyik kezdeményezője a városrehabilitációnak a 90-es évek közepén, ezért „szülőatyaként” tekint magára, és akként is folytatná azt. Hogy beszélt a városrehabilitációról a 90-es évek közepén, azt készséggel el is hisszük neki. De hát Demszky is húsz évig beszélt a 4-es metróról, mégsem bírta befejezni, Tarlós pofozta helyre a Demszky által itt hagyott káoszt, adta át a 4-es metrót, mentette meg az elfuserált Alstom-szerződéseket. Szájkaratéban minden SZDSZ-es nagyon jó. Amikor építeni kéne, rendet tenni, akkor elfogy a tudomány.
Hajléktalan-fronton is elmondta a tutit: szerinte teljesen értelmetlenül módosították 300–500 ember miatt az alkotmányt. (Tudniillik: most már tilos az életvitelszerű közterületen-tartózkodás – A szerk.) És beígérte, ő egy éven belül jelentősen csökkenti majd a hajléktalanok számát. Hogy hogyan, azt némileg homályban hagyta, bár korábbi nyilatkozatai alapján az sem kizárt, az önkormányzati bérlakásokba zsuppolná a fedél nélküliek egy részét. (Gondolom, az se baj, ha nem tudnak fizetni bérleti díjat – majd a kerületi lakók kifizetik helyettük.) Győri szociálisan rendkívül érzékenynek mutatja magát: szerinte még a fideszes képviselők is tudják, hogy „a szociális támogatásokra fordított pénz, a költségvetés fél százaléka nagyon kevés”, ezért ő ezt hatalomra kerülve megemelné. Tehát jönne megint a jó öreg ballib tempó: az osztogatás, a segélyezés, a lekenyerezetteknek számának növelése, akik aztán majd tudni fogják, hova húzzák az ikszet a választáson…

Már a nyugdíjasokkal is SZERZŐDÉST kötött. Mert ő egy jó EMBER, aki mindenkin segít. És SZAKÉRTŐ is! Fotó: Facebook
IGAZI SZAKÉRTŐ
Győri Péter a napokban a Facebookra is rittyentett egy rövidebb gondolatsort, amelyben próbálta fölvillantani, micsoda pártok felett álló, valódi szakértő ő. Hát nagy. Például azt írta:
A szűnni nem akaró sikerpropaganda közepette, nem tudom, mennyire közismert a kormánypárti választók körében, hogy az önkormányzat még a saját tervébe beállított támogatási kiadásoknak is csupán a töredékét juttatja el végül az arra rászorulóknak. A lakhatási támogatás alig 30%-át, a gyógyszertámogatás 40%-át, de még az első osztályosoknak tervezett támogatásnak is csupán a 16%-át használták fel 2017-ben (a fűtési támogatás 7%-os felhasználásáról inkább már ne is beszéljünk…)
Győri Péter tehát akkora SZAKÉRTŐ, hogy a költségvetési tervezetet és előirányzott keretösszegeket úgy állítja be, mintha annak száz százalékát el kéne költenie az önkormányzatnak – még akkor is, ha netán (mint Józsefváros esetében) csak a keretösszeg töredékére érkezik támogatási kérelem. „Okos”. Ezután azt írja:
A levélhez, melyet én is megkaptam, csak annyit fűznék hozzá, hogy ebben arról is tájékoztatnak bennünket, hogy a társasház-pályázatokra az utóbbi három évben összesen 2,2 milliárd forintot szánt önkormányzatunk, mely az elmúlt 14 év során erre a célra fordított összegnek a többszöröse. Elő a számológépet: ez kevesebb, mint 150 millió forint évente. Akkor most ez egy önkritikus vallomás, vagy csak ne vegyük elő a számológépünket?
Győrinek láthatóan a szövegértelmezéssel is komoly gondjai vannak. Minimális intelligenciával belátható: a 2,2 milliárd az elmúlt három évre vetítve évi több mint 700 milliót jelent. Az pedig, hogy ez a 700 millió többszöröse a megelőző 14 évinek (amikor nagyrészt balliberális vezetése volt Józsefvárosnak), még nem azt jelenti, hogy a 2,2 milliárdot el kéne osztani tizennéggyel. De hát Tóth Bertalan törtszámai és Gyurcsány prímszámaióta nem lepődünk meg azon, hogy az ellenzék hadilábon áll a számolással (is).
Ennyit tehát Győri szakértelméről. Mint Csurka István óta tudjuk: a „szakértelemre” hivatkozás „olcsó bolsevista trükk”…
SEGÉLYEK KELLENEK, ÉS ELMÚLIK A BŰNÖZÉS!
Majd felhánytorgatja, hogy a fideszes kerületvezetés csak 90 milliót költ szociális támogatásokra (értsd: segélyre), viszont sokkal többet bűnmegelőzésre. Például Kocsis Mátéék nem átallanak több mint 200 millió forintot bűnmegelőzésre fordítani. Hát ez szörnyű! Pedig szerinte inkább segélyezni kéne többet, mert akkor elmúlna a mélyszegénység, és csökkenne a bűnözés. Hamisítatlan szadeszes logika, a Kuncze-féle „megélhetési bűnözés” teóriával nyakon öntve.
Hogy föltámasztaná a tűcsere-programot, és újra hajléktalantanyává tenné a kerületet, arról korábban már többször írtunk, például ITT. Aki mindezek után azt képzeli, Győri Péter kampányát már nem lehet fokozni, az téved. Íme, a legújabb gyöngyszem:
Lukácsi „Hitoktató” Katalin színre lépése után már tényleg nincs mit mondani. Ez már tényleg a game over-fázis. Ha mégis ez kell Józsefvárosnak, akkor kellemes leépülést kívánunk nekik!