2018. július 8., vasárnap

Kisvárosi fürdők

Emberi léptékű, családias és barátságos fürdőket talál a Dél-Alföldön akkor is, ha nem vonzzák a hatalmas vízivárosok csodái. A kisebbeket a gyerekmedencében biztonságban tudhatjuk, és az sem gond, ha itt-ott fáj valamink, masszázs, gyógyászat mindenhol van. 
Nagyon szép és patinás Békéscsabán az Élővíz-csatorna partjára épült Árpád fürdő, egyedi hangulatát a török-jellegű épület adja. A téli szezonban is működik az összes gyógymedence, a Jázmin Egészségcenter pedig gyógytornászokkal, egészségprogramokkal várja a gyógyulni vágyókat.
Gyomaendrődön az Erzsébet-liget százéves tölgyfáinak ölelésében bukkanunk rá a Liget Fürdőre, amely gyógyászati és strandszolgáltatásaival, fedett uszodájával egész évben várja a fürdővendégeket. A Hármas-Körös és holtágai a horgászok paradicsoma, de kedvelt a vízitúrázók és a strandolók körében is. 
A kastély egykori parkjában, gyönyörű környezetben nyújt tökéletes kikapcsolódást a füzesgyarmati Kastélypark Fürdő. A „Sárrét Gyöngye" elnevezésű vize jodidot és számottevő mennyiségben metaborsavat is tartalmaz, áldásos hatása főként a mozgásszervi, nőgyógyászati, idegrendszeri megbetegedések valamint bizonyos pajzsmirigyproblémák esetén ajánlható. 
Az alföldi kerámiakészítés központjaként is ismert Hódmezővásárhelyen találjuk a Török Sándor Strandfürdőt és Gyarmati Dezső Sportuszodát. A stranddal együtt üzemelő, nemzetközi szintű sportversenyek megrendezésére alkalmas korszerű sportuszoda magas szintű ellátást biztosít mind a fogadás, mind pedig a technikai lebonyolítás szempontjából. A fürdő termálvizére épülő gyógyászat mellett jakuzzi, szolárium, szauna, gőzkabin is a vendégek rendelkezésére áll.
Szentes vidéke Magyarország legnagyobb, Európa legsűrűbb geotermikus mezője, a város területén összesen 32 termálkút üzemel. A Termál Gyógyfürdő a törökfürdőkre emlékeztet, a budapesti Népstadion tervezője, Dávid Károly tervei alapján épült 1962-ben. A víz ízületi, mozgásszervi és krónikus nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas. Különböző vízi és elektroterápiás kezelések mellett egy 15 ágyas nappali kórház is működik a gyógyfürdőben. Nyitott udvari gyógymedencéje télen fedett, a belső "török" kupola alatt pedig öt különböző hőmérsékletű medence működik. A kupola nagymedencéjének vízhőfoka 35°C, négy kismedencéje más-más hőmérsékletű.
Tótkomlós város szívében helyezkedik el "a Dél-alföld legszebb rózsája": a hagyományos építészeti megoldásokkal kialakított, egész évben folyamatosan működő családias jellegű Rózsa Fürdő. A fürdő vizét a 46 oC-os nátrium-magnézium-kálcium hidrogénkarbonátos gyógyvíz adja, amely jelentősebb mennyiségben tartalmaz metakovasavat is; elsősorban a különböző reumatikus és mozgásszervi betegségek, elváltozások kezelésére alkalmas. A fürdő egyéni arculatához nagyban hozzájárul az „rózsabarlang", amelyben a gyógyvíz az illóolajokkal közösen fejti ki gyógyító-megelőző hatását. A fiziko -és balneoterápián korszerű gyógyászati berendezésekkel és hatékony gyógyászati eljárásokkal várják a gyógyulni vágyókat.
A világhírű halasi csipke városában az egész évben nyitva tartó Kiskunhalasi Gyógyfürdő várja a pihenni, gyógyulni vágyó vendégeket. A minden korosztály igényét figyelembe véve alakították ki. A sportolni vágyókat fedett és nyitott úszómedencék, míg a gyógyulni vágyó és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket fedett és nyitott termálmedencék várják. A kisebbek számára gyermekmedencét is építettek. A Csipke Gyógyvíz alkálihidrogén-karbonátos, fluoridos és jódos hévíz, összetételénél fogva reumatológiai megbetegedések kezelésére, nőgyógyászati panaszok enyhítésére, baleseti sérülések utókezelésére, műtétek utáni rehabilitációra, mozgásszervi betegségek, ideggyógyászati megbetegedések, és perifériás keringési betegségek gyógyítására alkalmas, amihez a fürdő szomszédságában álló kórház orvosi felügyeletet, szakmai hátteret biztosít.