2018. július 6., péntek

Módosult a városrendezési szabályzat Kolozsváron

2018. július 06. 
Bő két hónapos közvitát követően módosította mai tanácsülésén az általános városrendezési terv (PUG) szabályzatát az önkormányzat. A Városrendezési Szabályzat módosítására azért volt szükség, mert olyan rendelkezéseket is tartalmazott, amelyek nehézkessé tették az engedélyeztetési folyamatokat, vagy nem az elvárt hatást váltották ki. 
„A módosítások a bizonyos esetekben indokolatlanul rugalmatlan, bürokratikus eljárásoknak vetnének véget” - mondta Nistor Dániel RMDSZ-es tanácsos. A szabályzat több fontos pontja módosult. Például a belvárosban történő ingatlanfejlesztések esetén a parkolóhelyek kialakítására vonatkozó kötelezettséget eltörölte a tanács, hiszen a városközpont tekintetében az a cél, hogy minél kevesebb autó közlekedjen, a parkolóhelyek kialakítására vonatkozó kötelezettség pedig éppen ezt a törekvést vetette volna vissza. Egy következő módosítás ugyancsak a forgalommal függ össze: a város fejlődésének üteme hosszútávon megköveteli, hogy több utat is kiszélesítsen a város, ezt az általános városrendezési terv (PUG) is előírja. Az utak kiszélesítése sok esetben ingatlankisajátításokat feltételez, ezeket a lebontásra ítélt ingatlanokat pedig a régi szabályzat szerint tilos volt felújítani, így karbantartásuk is ellehetetlenült. Azonban mai ülésén a felújítási tilalmat részlegesen feloldotta az önkormányzat. 
„Ennek a tilalomnak a részleges feloldása azért hasznos, mert megtörténhet, hogy a kisajátítás csak évek múlva történik meg, így addig is a tulajdonosok felújíthatják vagy akár meg is erősíthetik az ingatlanok szerkezetét” - mondta Nistor Dániel (közlemény)