2018. július 31., kedd

Negyedszer is nagy siker a Kisperegi Néptánctalálkozó

Balta János 2018. július 31.,
Kiváló szervezés, tartalmas program, szíves vendéglátás
Előbb a templom melletti útkereszteződésben jártak körtáncotJúlius 28–29-én, szombaton és vasárnap negyedik alkalommal szervezték meg a Kisperegi Néptánctalálkozót, aminek a vidám, vendégváró hangulatát a falu bejáratánál elhelyezett szalmabábuk is szemléltették. A program szombaton 17 órától kerékpáros felvonulással indult. A villogó lámpákra állított rend­őrautó felvezetésével, Orth Norbert József alpolgármesterrel az élen vonuló, mintegy 100 kerékpáros a biciklizést népszerűsítve hívogatott a kétnapos rendezvényre. A csapat vonulását hátulról Kovács Imre polgármester biztosította. 
Ezt követően kispályás, körmérkőzéses labdarúgó-bajnokságot szerveztek a műfüves pályán, ahol 8 csapat, köztük három községbeli, két pécskai, egy-egy aradi, temesvári és nagylaki mérte össze tudását, tehetségét. A tornát idén is a nagylaki csapat nyerte meg, miután egy községbeli csapat visszalépett. Második helyen a pécskai M-KIDSZ csapata, harmadikon az aradi egyetemisták futballcsapata végzett. Az első három oklevelet és kupát, a többiek részvételi oklevelet kaptak. Ezzel párhuzamosan, 18 órától a kultúrház előtti téren megfelelő akadályok felállításával ügyességi versenyeket, illetve aszfaltrajzversenyt szerveztek a községbeli óvodások és kisis­kolások számára. Közülük a legügyesebbek oklevelet kaptak. A szabadtéri színpadon 19.30 órától a nagyperegi JUST US moderntánc-csoport, illetve a kicsinyek táncoltak. A nagyokat Karaman Andreea, a kicsinyeket Krepelka-Kovács Beatrix óvónő készítette fel.
Ugyancsak a szabadtéri színpadon 21.30 órától az Insect együttes élő koncertjén, 23 órától Mohácsi Brigitta koncertjén szórakozott a nagyszámú közönség. A napot az éjfélkor kezdődött szabadtéri bál zárta, ahol Nagy Zsolt szolgáltatta a talpalávalót kora hajnalig.
Körtánccal vonultak a színpadhoz
Vasárnap a helybeli református templomban kezdődött az ünnepi istentisztelet, ahol nt. Dénes József nagyzerindi lelkipásztor Máté evangéliuma 26. fejezetéből kiindulva Péternek a bűnbánatáról beszélt, aki megígérte: ha a többi tanítvány megtagadja is, maga soha nem teszi, mindenben kitart Jézus mellett. A gyakorlat azonban bebizonyította, hogy háromszor is megtagadta, azt vallotta: nem ismeri. Jézus azonban megbocsátott neki, ha háromszor kijelenti: szeretlek, Uram. Hogy Jézus őszintén megbocsátott, bizonyítja, hogy Péterre bízta az egyházát.
A továbbiakban nt. Tóbiás Tibor-György házigazda lelkipásztor megköszönte nt. Dénes Józsefnek az igei szolgálatot, egyben bejelentette: a Dénes házaspár Prentel Mihály billentyűssel kiegészülve, ünnepi előadással készült. Ebben nt. Dénes József a legújabb verseskötetéből költeményeket olvasott fel, majd hegedű-, illetve Prentel Mihály villanyorgona-kíséretével Dénes Erzsébet tiszteletes asszony szívhez szóló felekezeti, nemzeti töltetű énekekkel ejtette csodálatba a hallgatóságát.
A rögtönzött lírai koncert után nt. Tóbiás Tibor-György lelkipásztor köszöntötte az ünnepi istentisztelet magas rangú vendégeit: Faragó Péter RMDSZ-megyei elnököt, parlamenti képviselőt, Péró Tamás ügyvezető elnököt, megyei tanácsost, dr. Miluczky Attila, Egyek nagyközség és Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestereit, utoljára, de nem utolsósorban Kovács Imre helybeli polgármestert. Nemzeti imánk közös megszólaltatása után a hívek a templomból kivonultak, majd csatlakoztak az ünnepélyes felvonuláshoz.
A tömeg zenekísérettel, a Pop Regina által vezetett kisperegi Kisnapraforgó gyermektánccsoporttal, utána az óvodások vonultak Krepelka-Kovács Beatrix óvónő vezetésével, nyomukban a Napraforgó néptánccsoport, illetve a vendég együttesek. A templom melletti útkereszteződésben, illetve a kultúrotthon előtt csoportonként mindannyian körtáncot jártak, majd bevonultak a szabadtéri színpadhoz.
A programvezető, Nagy Dorottya köszöntötte az egybegyűlteket, köszönetet mondva a rendezvény támogatásáért az Arad Megyei Kulturális Központnak, Nagypereg Község Tanácsának és Polgármesteri Hivatalának, a helyi RMDSZ-szervezetnek, a Kisperegi Magyar Ifjúsági Szervezetnek, valamint a lelkes segítőknek, akiknek a munkája nélkül nem jöhetett volna létre a IV. Kisperegi Néptánctalálkozó. A továbbiakban a színpadra kérte Kovács Imre polgármestert és vendégeit.
Kovács Imre polgármester sok szeretettel köszöntött mindenkit a IV. Kisperegi Néptánctalálkozón, ami egyben a falunapnak is megfelel. Miután románul is üdvözölte a vendégeket, nagy tisztelettel köszöntötte a már említett hivatalosságok mellett Bölöni György megyei tanácsost és Andó László kisiratosi alpolgármestert is. Mielőtt átadta volna a szót a parlamenti képviselőnek, megköszönte nt. Tóbiás Tibor-György lelkipásztornak és családjának a bensőséges istentisztelet megszervezését, mert egy település ünnepe akkor ünnepség igazán, ha az a templomban kezdődik. Végszavában az RMDSZ-es megyei tanácsosok mellett köszönetet mondott Orth Norbert József alpolgármesternek és a községi tanácsosoknak, a polgármesteri hivatal alkalmazottjainak, a gyermekek felkészítésén dolgozott pedagógusoknak az ünnepség megszervezéséért, továbbá Hajni néninek és csapatának a finom ételekért, mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult a rendezvény sikeréhez.
Faragó Péter parlamenti képviselő örömének adott hangot, amiért újra a peregiekkel lehet, majd mindenkinek megköszönte a munkáját. Ugyanakkor megköszönte a testvértelepülések vezetőinek is a jelenlétet, ami kiváló példája az országhatár két oldalán élő magyarság összetartozásának, a közös kultúra megőrzésének. 
Az ünnepi köszöntők sorát Kovács Imre zárta, jó szórakozást kívánva mindenkinek.
Színes, szórakoztató műsor
Az ünnepi műsort a legkisebbek, a Krepelka-Kovács Beatrix által felkészített óvodások mókás tánca indította el vastaps közepette. A jó hangulatot fokozta a helybeli Kisnapraforgó tánca Pop Regina vezetésével. A csúcsot a Napraforgó 7 párjának a kalocsai tánca képezte, melynek során a fiúk a levegőben úszva kiforgatták a lányokat Molnár Csaba koreográfiájára, Pop Regina vezetésével. Utánuk a pécskai Búzavirág Néptáncegyüttes Nagyboglárka csoportja adott elő moldvai táncokat, majd a Búzavirág két párja táncbemutatójának tapsolt a közönség. A nagyiratosi Forray Népdalkör Nagy Melinda vezetésével népdalcsokorral, a Iaksity Florentina Farkas vezetésével színpadra lépett Tornyai és Nagyvarjasi Asszonykórus sárközi népdalcsokra érdemelte ki a vastapsot.
Ezt követően az aradi Vilola felnőtt-néptánccsoport Kecskés Ildikó és Hegyi Vilmos vezetésével, élő zenére adta elő alföldi magyar táncait, nagy sikerrel.
Az Erdős Márta vezette ágyai Tőzike néptánccsoport által jó ütemben előadott palóc tánc után Kovács Imre a szabadtéri színpad előtti aszfaltozott térre hívta az aranylakodalmukat ünneplő kisperegi családokat: Farkas Jánost és Szikora Jolánt, Nagy Istvánt és Varga Erzsébetet, valamint Mátyás Sándort és Gerőcs Ilonát. A hölgyeknek egy-egy csokor virággal, a férfiaknak egy-egy üveg borral, illetve minden házaspárnak érdemoklevéllel kedveskedett. A nagyszámú közönség nemcsak az ünnepelt házaspárokat, hanem a kezdeményezést, a kitüntetésüket is nagy tapssal jutalmazta.
A néptáncgála folytatásában az aradi Viola korondi táncát, majd a Halál Endre vezette majláthfalvi Százszorszép tánccsoport lendületes szatmári táncát, csattanóként pedig az ágyai Tőzike kalocsai táncát ünnepelték, amelyben a fiúk előbb a magasba dobták, majd a levegőben úszva, látványosan kiforgatták a lányokat.
Gyermekek és operett
A folytatásban 20 órától kezdődött a Bóbita együttes zenés gyermekműsora, amibe sok gyermeket vontak be: a színpadon mókáztak, táncoltak a közönség ünneplése közepette. 22 órakor a Budapesti Operettszínház három művésze nagy sikerrel mutatta be a Két szoknya, egy nadrág című zenés műsort. A kétnapos rendezvényt a 23 órakor kezdődött szabadtéri bál zárta, ahol kora hajnalig Nagy Zsolt szolgáltatta a talpalávalót.
A IV. Kisperegi Néptánctalálkozó sikeréért köszönet jár a már említett támogatóknak, szervezőknek és mindenkinek, akik anyagiakkal vagy a vendégek ellátásában kifejtett munkájukkal járultak hozzá a kisperegi hagyományos vendéglátás hírnevének az öregbítéséhez!