2018. július 6., péntek

Sikeres Anyanyelvi szórványtábor - Aradon Szórakozva gazdagodtak kultúránk kincseivel

Balta János 2018. július 06., 
A kisjenő-erdőhegyi íjászok ismertetővel fűszerezett íjászbemutatóját a gyermekek nagy figyelemmel követték

A héten a Csiky Gergely Főgimnáziumban újra megszervezték a már hagyományosnak számító Anyanyelvi tábort.
A táborlakók számára csütörtökön 18 órától a kisjenői Phoenix Archery Sport Klub 3 tagja, Kis Nagy Zoltán elnök, Ozsvár András alelnök és Pálfi Mátyás jegyző tartott íjászbemutatót a Csiky Gergely Főgimnázium udvarának a hátsó részében.
Bemutatójuk során felváltva ismertették a hagyományos magyar íjakkal, illetve a körszerű vadászíjakkal kapcsolatos tudnivalókat. Hallgatóságukkal, vagyis a 25 táborlakó gyermekkel megismertették az íj biztonságos használatával, a szállításával, a célzással és a biztonságos lövéssel kapcsolatos tudnivalókat. Ugyanakkor nyílvesszőkről, azok használatáról is bőséges, érdekes előadást tartottak, majd az íj használatára bátorították a táborlakókat, akik az íjászok felügyelete mellett, irányításával ki is próbálták, a biztonságos helyen lévő céltáblákra lőttek velük. 
Tábori foglalkoztatás 
Miközben a fiatalok a céltáblákra nyilaztak, az idei Anyanyelvi tábor munkálatairól Hadnagy Dénest, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének választmányi elnökét, tanárt faggattuk. Amint elmondta, az RMDSZ országos szervezetének a támogatásával, a Pro Identitas Egyesület pályázata jóvoltából szervezett Anyanyelvi tábor lebonyolítását az RMPSZ Arad Megyei Szervezete vállalta fel. Az idei programra 25, szórványban élő gyermek nevezett be, akik olyan településeken élnek, ahol nincs vagy csupán fakultatív módon részesülnek anyanyelvű oktatásban. Az idei táborlakók Borosjenőről, Szapáryligetről, Fazekasvarsándról, Vingáról és Gyorokról érkeztek. A tábor munkálataiba bekapcsolódott néhány kisiratosi gyermek is, akik az anyanyelvű tudás megosztását vállalták fel népzene, citera és néptánc terén.
A tábor július 2-án, hétfőn, a 10 órakor kezdődött tábornyitóval indult, azóta délelőttönként játékos jellegű anyanyelvi képzéssel, különböző tantárgyakban anyanyelvfejlesztéssel, drámajátékokkal telt. Délutánonként interaktív foglalkozások, illetve szabadidős programok zajlottak: városnézésen, múzeumlátogatáson vettek részt. A tornyai tájházba is ellátogattak, ahol úgynevezett parasztpizzát, azaz kenyérlángost fogyasztottak tejföllel, de parasztolimpiát is szerveztek a részükre. Azon 3 csapat vett részt, 7 próbát kellett teljesíteniük: talicskázás, zsákba ugrálás, szalmában való tojáskeresés – Tóth Piroska és Suttyák András érdekes programot szerveztek számukra. A lazító jellegű programokkal a gyermekek magyar szókincsét is sikerült gyarapítani, főként a falusi gazdálkodás és gasztronómia terén. A tornyai tájházban megismert régi szerszámoknak, háztartási és gazdálkodási felszerelések neveinek a megismerésével az ismereteik gyarapodása mellett a szókincsük is gazdagodott.
Csütörtökön a Csiky Gergely Főgimnáziummal, megyénk egyetlen magyar középiskolájával ismerkedtek. Ugyanakkor olyan előadást láthattak, amibe bele voltak szőve azoknak a településeknek a történelmi vonatkozásai is, ahonnan a gyermekek érkeztek. Kilátogattak a Vesztőhelyre, illetve kívülről megtekinthették az aradi várat, de a Jelen Házba is ellátogattak, ahol a lapszerkesztés, sőt a versírás rejtelmeibe is betekintést nyerhettek. Pénteken délelőtt anyanyelvi foglalkozás, három óra kézművesség, illetve kis műsorral készültek a táborzáróra, amelyben feldolgozzák az eltelt hét tapasztalatait. Csokorba próbálják kötni a hét folyamán megtanult dolgokat. A táborzáró ünnepségre pénteken este a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának az udvarán gyújtott tábortűz mellett került sor. Amint Hadnagy Dénes kiemelte: megköszönik a Csiky Gergely Főgimnázium vezetőségének, amiért az idei Anyanyelvi tábor rendelkezésére bocsátották a bentlakást. Ugyanakkor megköszönik az RMDSZ támogatását és a pedagógusok munkáját. Közülük mindenképp kiemelné Kiss Anna és Viszhányó Aranka tanítónőket, akik vele együtt, naponta szervezték, irányították a tábori életet, de a nevük említése nélkül is köszönet jár annak a 24 pedagógusnak, akik valamilyen formában segítettek az idei Anyanyelvi tábor megszervezésében, levezetésében. Ugyanakkor a Kölcsey Egyesület is felvállalt egy délutánt, amikor a táborlakókat szakavatott vezetővel városnézésre vitték, illetve a kisjenői Phoenix Archery Sport Klub tagjainak az érdekes íjászbemutatóért.
Táborlakók véleménye 
A táborlakók közül a fazekasvarsándi Kunosi Brigitta Noémijól érezte magát az idei programon is, de a tavalyi számára jobbnak tűnt, mert szórakoztatóbbaknak találta azokat. Idén nem óhajtott íjazni, mert a tavalyi próbálkozáskor az íjnak az idege megütötte a kezét. Elemiben magyarul tanult, a helybeli román iskolában folytatja akkor is, ha egyelőre a román nyelv nehéznek tűnik számára.
Amúgy minden tetszett neki, új barátnőket is szerzett, ezért valószínűleg jövőre is eljön. 
*
A borosjenői hetedik osztályos Nagy Attila is visszajáró vendégnek számít, ugyanis a tavalyi táborozáson is részt vett. Az idei programban izgalmas volt az íjászat, de nem hiszi, hogy komolyabban foglalkozni kíván vele. Otthon rendszeresen részt szokott venni a Szotír Gábor római katolikus kántor által péntek délutánonként rendszeresen megtartott fakultatív magyar nyelvű oktatáson. Még nem döntötte el, milyen pályára készül, de azt máris tudja: jövőre újra eljön az Anyanyelvi táborba. 
*
A szapáryligeti Nagy Norbert sem először vett részt a tábori munkában. Idén tetszett neki az íjászat, a várossal, illetve a Főgimnáziummal való ismerkedés. Elvégezte a nyolcadik osztályt, még nem döntött, milyen pályára indul, de sajnálja, amiért kinőtte az Anyanyelvi tábort, amelynek a munkálatain már nem vehet részt.
A gyermekek véleményei magukért beszélnek: vagyis a lakhelytől függetlenül, minden gyermek jól érzi magát az egyhetes Anyanyelvi táborban, onnan új ismeretekkel, tapasztalatokkal, az anyanyelvű kultúra újabb kincseinek a birtokában térhet haza, ezért a dicséretes tevékenység mindenképp folytatásra, akár bővítésre is érdemes.