2018. július 29., vasárnap

Számos újdonsággal készül az idei Méra Világzenei Csűrfesztivál

A szokásos gazdag zenei kínálat mellett számos újdonsággal készül az idei augusztus. 2 és 5 között megrendezésre kerülő Méra Világzenei Csűrfesztivál: fesztiválhelyszín lesz a falu temploma, helyi kistermelők kalotaszegi pizzát sütnek, a BBC perspektívájából tekinthetünk rá Kalotaszegre, a gyerekeket kézműves játszótér is várja és megszólal a külföldi szaksajtó. Jó hírünk van azok számára, akik a hétköznapokon is szívesen hordják a kalotaszegi viseletet: idén ingyen részt vehetnek a fesztiválon.A fesztivál programjairól részletesebben ITT tájékozódhatsz. A koncertek után nem csak táncházzal, hanem különleges jam session-nel is várják a közönséget. Az élmény minden tekintetben egyedi lesz: kalotaszegi és dél amerikai ritmusok fúziójára lehet majd hajnalig ropni. Több együttes a magyarországi Sziget fesztivál világzenei színpadának nagy kedvence.
 A fesztivál programja: 
Csütörtök (augusztus. 2) 18:00 Putripop - „Létünk lélekjavító folk patikája egy rendezetlen és békés, dalos kunyhóban.” 20:00 Nadara - Táncos bódulat erdélyi, magyar és roma ritmusokra. 21:30 Ferenczi György és a Rackajam - A magyar népzene és a rock'n'roll forradalom találkozása. 
Péntek (augusztus. 3) 18:00 Fölszállott a Páva Gálaműsor - Főszervezők a színpadon, legénység a négyzeten. 19:30 Grupul Iza - A máramarosi zene nagykövetei. 21:30 Fonó zenekar - „Oldás és kötés.” 
Szombat (augusztus. 4) 14:00 Ifj. Csoóri Sándor, Dresch Mihály és Lőrincz Hortenzia - „Találkozunk a templomban.” 16:00 Bognár Szilvia családi koncert - „Dalok, versek, mondókák, remek muzsika, tánc, mulatság és játék...egy igazi Titoktok.” 18:00 deRuts - „Készüljetek, semmi kétség, hatalmas buli lesz.” 20:00 Nightlosers - A kolozsvári etnoblues ikonjai. 22:00 Besh o droM - „Reméljük, hogy idén nem fog esni és jól odapörkölhetünk.” 
Vasárnap (augusztus.5) 14:00 Csoóri Sándor és fiai - Isteni hangok a templomban. 16:00 Eztán - „Előcsalogatják a tudatalattinkban szunnyadó dallamokat.” 18:00 Laura Lackey Rythm Revue - „Alig várjuk, hogy táncra perdítsük a mérai közönséget.” 20:00 Guajiro Calentano - „Mi egyek vagyunk a közönséggel.” 22:00 Oláh Gipsy Beats - Fantasztikus show Magyarország legkiválóbb roma zenészeivel. 
Idén a chillzone-ban izgalmas beszélgetések várják a fesztiválozókat. Külföldi szakemberek osztják meg a Kalotaszeggel kapcsolatos élményeiket filmben, ízekben, szavakban, hangokban. A BBC rendezője, Simon Broughton is a fesztivál vendége lesz, aki számos filmben foglalkozott a régióval a 90-es években. Kallós Zoltán személyének és munkásságának a Balladák filmje - Kallós Zoltán nyomában című film 1. részének levetítésével és a közeli barátok, rokonok, munkatársakkal folytatott beszélgetéssel fognak emléket állítani a fesztivál szervezői. Brit, lengyel és spanyol sajtósok beszélgetnek arról, hogy milyen hatása van a csűrfesztiválnak a régió fejlődésére. A Kolozsvári Művelődési Központtal együttműködve arról is szó lesz, hogy miképpen fejleszthető fenntarthatóan Kisbács községe és Méra falva. A Szentlámpások Projekt kiemelkedő személyiségek, akik a saját közösségükben tesznek a népzene és néptánc értékének megőrzéséért. A program bemutatójára is sor kerül, illetve Váradi Levente kiállítását is meg lehet nézni. Akik a hagyományokra kíváncsiak, azoknak Gyuri bácsi (Varga György) a Bivalymúzeumban, Tőtszegi Tekla pedig a Tájházban mesél. A megalapítják a Kalotaszegi Kulturális Alapot is, amely a helyi, szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek támogatását és képzését tűzte ki célul. A szervezők számítanak a közönség aktív támogatására. Ahogy azt az elmúlt években megszokhatta a közönség, a legkisebbeket is sok-sok programmal várja a Hagyományok Háza és a Mókatár. Idén is lesznek kézműves foglalkozások, ének- és táncoktatás, kézműves játszótér és mesemondás, nem csak gyerekeknek. Az éjszakába nyúló zene és tánc után meg lehet Mérában is pihenni. Sátorhelyek és helyi lakosok házában puha ágyak várják a megfáradt fesztiválvendégeket. 
Foglalások: camping@meraworldmusic.com. 
JEGYEK 
4 NAPOS BÉRLET 99 lej június 1. - július 22. 119 lej július 23. - fesztiválig 
NAPIJEGY 29 lej június 18. - július 22. 39 lej július 22. - fesztiválig 3 
NAPOS BÉRLET 89 lej július 22. - fesztiválig Jegyeket a meraworldmusic.com oldalon lehet vásárolni.
 Méra csupán 13-km-re van Kolozsvártól, könnyen megközelíthető vonattal, busszal és biciklivel is. A fesztivál ideje alatt a Kisállomástól és a Magyar Operától éjszaka is rendszeresen járnak buszok Mérára és vissza. A fesztiválhelyszínt idén is a KOHOO csapata építi a tőle megszokott kreativitással és igényességgel. A KMDSZ (Kolozsvári Magyar Diákszövetség) pedig önkéntesekkel szolgál annak érdekében, hogy a fesztivál kellemesebb legyen minden résztvevő számára. (közlemény)