2018. július 12., csütörtök

Szemléletváltás történt a bevándorlással kapcsolatban Európában

2018. 07. 12.  M1
Az olasz, az osztrák és a német belügyminiszter Innsbruckban találkozott az uniós belügyminiszteri tanácskozás előtt. Úgy vélik, szemléletváltás történt Európában a bevándorlással kapcsolatban. Matteo Salvini úgy látja, hogy teret nyertek Európában az olasz javaslatok, vagyis az unió végre elkezdi megvédeni a külső határait. Jellemző, hogy már az olasz kikötők lezárásával kapcsolatos tiltakozás is egyre inkább elhalkul – közölte az M1 Híradója.
Egy nappal az Európai Unió belügyminisztereinek informális találkozója előtt az osztrák fővárosba érkezett Matteo Salvini olasz, Horst Seehofer német és Herbert Kickl osztrák belügyminiszter is. Két, illetve háromoldalú megbeszéléseik központi témája a menekültválság volt. Mindhárom politikus úgy látja, szemléletváltás következett be Európában az illegális bevándorlás megítélésében.
A gyökeresen megváltozott olasz bevándorlás-politikát jellemzi, hogy a szicíliai Trapani kikötőjébe mégis kiköthet Vos Thalassa olasz teherhajó több mint hatvan migránssal a fedélzetén, akiket a Földközi-tengeren mentettek ki. De mivel az afrikai migránsok megtámadták a legénységet, attól tartva, hogy visszaviszik őket Líbiába, Matteo Salvini úgy döntött, a migránsoknak bilincsben kell partra szállniuk. Mint mondta, előbb börtönbe kell kerülniük, utána pedig vissza a hazájukba.
Herbert Kickl osztrák belügyminiszter úgy vélte, a dolgok mostani állása viszonylag egyszerű. Rendbe kell rakni mindazt, ami túl hosszú ideig teljesen össze volt kuszálva. Szerinte is világos az üzenetet, hogy csak az jöhet az Európai Unióba, aki valóban védelemre szorul.
A belső migráció kérdésével kapcsolatban Horst Seehofer emlékeztetett, Bécs felajánlotta Berlinnek, hogy visszaveszik azokat a migránsokat, akik az osztrák-német határon be akarnak lépni Németország területére, de már menedékkérelemért folyamodtak Ausztriában.
A politikusok egyetértettek abban, hogy nemrég még elképzelhetetlen lett volna azt tervezni, hogy Európán kívül legyenek befogadó állomások a migránsok számára – ma viszont már ezt tekintik egyértelműen a legkívánatosabbnak.
Herbert Kickl osztrák belügyminiszter szerint önkéntes alapon kellene létrehozni uniós területen kívül menekültközpontokat. Macedónia is szóba került, mint lehetséges helyszín, ám Szkopje ezt már most visszautasította. Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter szerint a Balkán országait nem lehet arra kérni, hogy átvállaljanak egy ekkora terhet.