2018. július 12., csütörtök

Szigorítás a patikák működésében

2018-07-12 
A patikatörvény módosítása által csak azon gyógyszertárak, drogériák árusíthatnak majd a jövőben az interneten gyógyszert, amelyek bejelentik azt az egészségügyi minisztériumnak.
Nagy üzlet áll a gyógyszerek gyártása, forgalmazása mögött, ezért minden egyes változtatást, amely a gyógyszertárak működésével kapcsolatban és a gyógyszerek értékesítése terén történik, megéreznek a páciensek. Kétéves várakozást követően június 18-án a képviselőház újratárgyalta és elfogadta a patikatörvényt módosító tervezetet, Klaus Iohannis államfő pedig ki is hirdette a 2008/266-os gyógyszertártörvényt módosító jogszabályt. Az államelnök két évvel ezelőtt visszaküldte a szóban forgó módosító tervezetet a parlamentnek újbóli megfontolásra, most azonban kihirdette a törvényt. A jogszabály többek között rendelkezik arról, hogy kizárólag olyan gyógyszertárak és drogériák árusíthatnak az interneten vény nélkül kiadható orvosságokat, amelyek bejelentik erre vonatkozó szándékukat az egészségügyi minisztériumnál. A jogszabály azt is előírja, hogy a szaktárcának közzé kell tennie azoknak a gyógyszertáraknak a jegyzékét, amelyek internetes gyógyszer-értékesítést végezhetnek. Egy másik módosítás ugyanakkor megtiltja a gyógyszertáraknak és drogériáknak a recept nélküli gyógyszerek önkiszolgáló rendszerben történő árusítását. A módosításokkal szeretnének hozzájárulni a lakosság egészségének megőrzéséhez, ugyanis jelenleg az online kereskedelemből elég sok gyógyszeripari készítmény szerezhető be, s ezeket a tranzakciókat nem igazán követik nyomon a szakhatóságok. Egyre elterjedtebb a lakosság körében a túlzott gyógyszerfogyasztás, ezért is üdvözlendőek a mostani intézkedések. Az országos áruházláncok által gyakorolt üzletpolitika részeként számos recept nélküli gyógyszeripari készítményt árusítottak önkiszolgáló rendszerben, ezzel is ösztönözve a vásárlási hajlandóságot.
Miközben a patikák működését szabályoznák, addig a generikus gyógyszereket gyártók romániai egyesülete (APMGR) nyílt levélben hívja fel a kormánykoalíció vezetőinek figyelmét arra, hogy differenciált clawbackadóra lenne szükség ahhoz, hogy ne tűnjenek el a piacról az olcsó gyógyszerek. A levélírók szerint „több ezer”, főleg Romániában gyártott olcsó gyógyszerhez egyre nehezebb hozzájutni. Ezek kétharmada 25 lejnél kevesebbe kerül, és nagyjából 8,5 millió hazai páciens használja ezeket.
A patikák működtetése még mindig jó beruházásnak minősül, ezt támasztja alá a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS SM) nyilvántartása, mely szerint Szatmár megyében 176 patika működik. A megye 75 településén működik gyógyszertár, természetesen a legtöbb Szatmárnémetiben található, ahol a gyógyszertárláncok is több munkapontot üzemeltetnek, s mintegy 40 olyan gyógyszertár működik, amelynek egyetlen munkapontja van.