2018. július 5., csütörtök

Te vagy a jövő — élj egészségesen!

 2018-07-05 
Harmadik hete zajlik a Hans Lindner Alapítvány által szervezett Te vagy a jövő — élj egészségesen! vakációs program, amely iránt nagy az érdeklődés. A táborba folyamatosan lehet jelentkezni. A program népszerű a gyerekek körében, vannak visszatérő táborozók is.
Nagy sikernek örvend a Hans Lindner Alapítvány által szervezett Te vagy a jövő — élj egészségesen! vakációs program, tudtuk meg az alapítvány vezetőjétől, Koczinger Tibortól. A program keretében a tábor első hete június 18. és 22. között zajlott, míg az utolsó tevékenységeket július 23. és 27. között tartják. Koczinger elmondta, hogy immár harmadik hete szervezik meg az egyhetes turnusokat, amelyeken 12 évnél idősebb gyerekek vesznek részt, és nagyon élvezik a változatos programokat, amiket a szervezők, illetve a programban részt vevő mezőgazdasági vállalkozók szerveznek számukra. Az eddig eltelt két és fél hét alapján a szervezők arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerekek, fiatalok nyitottak a hasonló programok iránt, s a vidéki kiszállásokat szeretik a legjobban, amikor a gazdálkodókkal együtt gyűjtik be a termést, és abból készítik el az ebédet, amelyet aztán közösen fogyasztanak el. A tábor ideje alatt a megye több térségében működő mezőgazdasági egységhez, farmhoz szeretnének eljutni a tábor szervezői, hogy a gyerekek átfogó képet kaphassanak a megyében zajló mezőgazdasági tevékenységekről. Koczingertől megtudtuk, hogy egy turnusban 15–18 gyerek vesz részt, de kihangsúlyozta, hogy senkit nem utasítanak el, aki kedvet érez ahhoz, hogy bekapcsolódjon a tevékenységekbe. „Örömmel tapasztaltuk, hogy a gyerekek megértették a program fontosságát, s élvezettel, kíváncsisággal vesznek részt minden tevékenységben. Bízunk benne, hogy a farmerek is megértették, nekik nyitottnak kell lenniük, hogy bemutassák a mezőgazdasági munkálatokat a jövő generációjának. Van olyan gyerek is, aki már harmadik hete vesz részt a tevékenységekben, annyira megtetszett neki a tábor tematikája. Természetesen senkit nem utasítunk el, aki jelentkezik a táborba, ám mindenképp fontos, hogy a tábor kezdetét megelőző hét folyamán jelentkezzenek, hogy meg tudjuk szervezni a programokat, kiszállásokat” — tájékoztatott az alapítvány vezetője, aki rávilágított arra, hogy különösen a városon élő szülőknek jelent gondot megszervezni a gyerekek nyári foglalkozásait, hiszen már nem túl jellemző, hogy a gyereket a vidéken élő nagyszülőkhöz vigyék nyáron. „Mi igyekszünk ezt a nagymama-nagypapa szerepet átvállalni, s olyan személyekkel kapcsolatba lépni, akik hitelesek tudnak lenni a gyerekek szemében, s valóban értenek is ahhoz, amivel foglalkoznak. E program keretében megnézhetik, hogyan bánnak az állatokkal, a szerszámokkal, de a hagyományőrzésre, főzésre is jelentős hangsúlyt fordítanak, a tevékenységek pedig a friss levegőn zajlanak. Akkor sem unatkoznak a gyerekek, ha esetleg esik az eső, és nem lehet a szabadban tevékenykedni, mivel Szatmárnémetiben, a Dsida Jenő után levő központban több műhelyünk is be van rendezve, így kézműves-tevékenységekben is kipróbálhatják magukat” — fogalmazott Koczinger Tibor.
A hathetes programból két hetet a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Művelődési Ház támogat, az ő közreműködésükkel valósul meg. Az érdem ugyanakkor azon Szatmár megyei mezőgazdasági és élelmiszergyártó vállalkozóké, akik együttműködnek az alapítvánnyal. A Hans Lindner Alapítvány munkatársai a továbbiakban is várják azon mezőgazdászokat, farmereket, akik tudják, hogy van mit bemutatniuk a gyerekeknek. A tábor iránt érdeklődő gyerekek vagy a program iránt érdeklődő vállalkozók munkanapokon a 0261–715136-os telefonszámon jelentkezhetnek.