2018. július 28., szombat

Újabb sertéspestis-gócokat találtak Előzzük meg a bajt, legyünk óvatosak!

Takáts D. Ágnes 2018. július 28., 
A vírus Európában a vaddisznót is támadja

A Szatmárnémetiben megjelent afrikai sertéspestis után a megyénkkel is szomszédos Bihar megyében 17 esetben házi sertéseknél, egy helyen vaddisznóknál mutatták ki a betegséget – közölte a Bihar Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. Az afrikai sertéspestissel való fertőzöttséget a Bukaresti Állatorvosi Diagnosztikai Intézet laboratóriumában végzett analízisek megerősítették.
Ennek apropóján az Arad Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság felhívja a figyelmet a különösen súlyos fertőzés kockázataira, illetve a betegség elterjedésének megakadályozása érdekében tett fontos lépésekre.
Elsősorban nagyon fontos tudni, hogy az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes betegség, viszont súlyos gazdasági következményekkel járhat. A ragályos, vírus okozta fertőző betegség Európában a házi sertést és az európai vaddisznót támadja. A betegség vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag sem áll rendelkezésre. A fertőzött állatok nagy része 10 napon belül elpusztul, a vírus azonban még néhány hónapig aktív a tetemben és a fertőzött környezetben. a fertőzött állományokat és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi sertését le kell ölni, az állathullákat a fertőzés terjedését kizáró módon ártalmatlanítani kell, a felszámolt sertésállományok tartási helyét ismételten fertőtleníteni kell, a sertésforgalmazást és -felvásárlást regionális vagy országos szinten korlátozzák, az élő sertések, a sertéshús és a sertéshúsból készült félkész és késztermékek exportja nem engedélyezett.
Az említett intézkedések és korlátozások közvetlenül, vagy közvetve súlyos pénzügyi veszteséget okoznak a sertéstartóknak és a velük kapcsolatban álló felvásárlóknak, exportőröknek, vágóhidaknak és húsfeldolgozó üzemeknek is.
„Kérjük a sertésállományokat tartó/kezelő személyeket, hogy fordítsanak maximális figyelmet az állatok tartási helyének, illetve szállítási eszközeinek a fertőtlenítésére, tisztán tartására. A betegség kórokozóját a sertéstartók, az állatok tartási helyén dolgozó személyek és az állatfelvásárlók is elhurcolhatják ruházatukon, lábbelijükön. Az ASP-vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet” – olvasható az Arad Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság közleményében.