2018. július 12., csütörtök

Uniós támogatási lehetőség méhészeknek

Balta János 2018. július 11.
A méz és mézalapú termékek minőségének a javítása, a méztermelés bővítése, illetve az értékesítés megkönnyítése érdekében támogatási lehetőséget biztosítanak a méhészeknek a rovarjaiknak varroa és nosema betegségek elleni kezeléséhez, illetve propolisz és virágpor gyűjtéséhez, a virágpor szárításához, a méz melegítéséhez szükséges berendezések beszerzéséhez, továbbá az elhasznált kaptároknak a kicseréléséhez.
Támogatást biztosítanak továbbá gazdasági egységeknek mézcentrifuga, viaszolvasztó, illetve más, a méhészetben használatos berendezések beszerzéséhez.
A jelzett támogatásért pályázhatnak:
1. Fizikai személyek, jogi személyiségű méhészek, engedéllyel rendelkező vállalkozók vagy családi vállalkozások.
2. Törvényesen működő mezőgazdasági szövetkezetek, a méhészek és méhészeti tömörülések műszaki felügyeletére.
Folyó pénzügyi évben a következő tevékenységekre lehet pályázni:
A. Méhészek és méhészeti szervezetek műszaki felügyelete. A szövetkezet közvetítésével méhnevelő, mézcentrifuga; rozsdamentes anyagból készült viaszolvasztó beszerzésére.
B. A kaptárokat sújtó betegségek leküzdésére, illetve a kaptárokat megtámadó betolakodók elleni védelemre. Főként a varroa és a nosema elleni védekezésre a hagyományos, illetve ökologikus méhészetben egyaránt.
C. A mézgyűjtő kiszállások racionalizálására (Raționalizarea stupăritului pastoral). A kiszállások alatt tönkrement kaptárok cseréjére; propolisz- és virágporgyűjtő berendezések beszerzésére, virágpor szárító, mézmelegítő beszerzésére.
D. A méhcsaládok felszaporításának a technikai telügyeletére. A hagyományos, illetve ökologikus méhcsaládok, illetve anyák beszerzésére.
A pályázati kérvényeket folyó év augusztus 1-ig kell benyújtani az APIA megyei központjaiban. A pályázattal kapcsolatban bővebb tájékoztató igényelhető a www.apia.org.rohonlapon, ahonnan letölthetők a pályázathoz szükséges dokumentumok is – áll az APIA országos központjától kjapott tájékoztatóban.