2018. július 12., csütörtök

Ünnepelnek a könyvelők

 2018-07-11 
Kilencvenhét éve van román könyvelési szakma, július 13-án ünneplik az évfordulót.

I. Ferdinánd király uralkodása idején, 1921. július 13-án jelent meg az a törvény, amelyik elismerte és kiadta azt a királyi rendeletet, amelyik aztán szabályozta a könyvelői szakmai testületek tevékenységét; idén tizennegyedik alkalommal emlékeznek erre a szakma által igen fontosnak tartott dátumra Szatmárnémetiben is. Akkoriban az elsők között volt az ország a kereskedelem és az iparűzés számára igen fontos döntés meghozatalában, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban voltak hasonló, szervezetten működő könyvviteli testületek.
Az évforduló kapcsán a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testületének (CECCAR) szatmári fiókszervezete közleményt adott ki, amelyben tájékoztatja a szaktársakat, hogy az ez alkalomból szervezett ünnepélyes találkozóra július 13-án, pénteken 15 órától kerül sor Szatmárnémetiben, az Országos Adóügynökség (ANAF) Romană téri székházának első emeletén található gyűlésteremben.
Az elmúlt közel száz év szakmai történelmével foglalkoznak majd a találkozón, de nagy hangsúlyt kap a múltban történtek mellett az is, hogy mi vár a jövőben a könyvvivői szakmára, milyen tendenciák várhatóak, a szakmát űzők hogyan tudnak alkalmazkodni ezekhez. Elismerést fognak kapni a könyvszakértő cégek vezetői, képviselői és munkatársai, valamint a Szatmár megyében tevékenykedő mérlegképes könyvelők.
A szakma csínját-bínját ismerő könyvelők munkáját a szatmári cégek is elismerik, köztudott álláspont részükről, hogy egy jó könyvelő az egyik alapja a sikeres és gyümölcsöző vállalkozásnak.
Princz Csaba