2018. augusztus 5., vasárnap

Cunamiriasztást adtak ki vasárnap Indonézia Lombok és Bali szigetein


2018. 08. 05. - M1, MTI, foxnews, CNN
Cunamiriasztást adtak ki vasárnap Indonézia Lombok és Bali szigetein, miután hetes erősségű földrengés rázta meg a térséget. A riasztás később visszavonták, csak rövid ideig volt érvényben.
Az amerikai földtani intézet (USGS) közlése szerint a földmozgás epicentruma a Lombok sziget északi partvidékén fekvő Loloan várostól 2 kilométerre keleti irányban, fészke pedig 10,5 kilométeres mélységben volt.
Az indonéziai katasztrófavédelem jelentése szerint 15 kilométeres mélységben rengett a föld. A hatóságok közlése szerint legalább három ember meghalt a földrengés következtében Lombok szigetén, és számos régi épület megrongálódott a legnagyobb városban, Mataramban.
Indonéziai tisztviselők a cunamiriasztás visszavonásával egy időben tudatták azt is, hogy a repülőterek a két szigeten a rendes kerékvágásnak megfelelően működnek, a földrengés nem okozott bennük jelentős károkat. Beszámolók szerint Balin több másodpercig érezhető volt a földmozgás, míg Lombokon mintegy fél percig volt érezhető a rengés, aminek hatására az emberek kirohantak az utcára.
A földrengés azonban pánikot váltott ki a két szigeten nyaraló turisták és a helyi lakosok körében, Twitteren található néhány fotó arról, hogy milyen pusztítás történt Bali szigetén. A Fox News arról ír, hogy Purwo Nugroho, a katasztrófák enyhítésével foglalkozó hivatal szóvivője a helyi KompasTV-nek elmondta: Nyugat-Nusa Tenggara tartományban jelentős volt a rengés ereje, ebből kifolyólag károkat is okozhatott ezen a területen.
Lombok szigetét legutóbb egy hete rázta meg egy 6,4-es erősségű földrengés, aminek következtében 14 ember meghalt, mintegy 160 megsérült, és több ezer ház dőlt össze