2018. augusztus 5., vasárnap

A bajorok nem kérnek a baloldalból, Seehofer sem nyugodhat

Veszélyben Horst Seehofer többsége, történelmi mélyponton a szocdemek, erősödő AfD és Zöldek: nagy felfordulást okozhat az őszi bajor tartományi választás – írja a Mandiner.hu.
Jó két hónappal a bajorországi tartományi választások előtt nem lehetnek nyugodtak a nagy pártok a legnagyobb és második legnépesebb német tartományban – erre utalnak legalábbis a Campo-Data közvéleménykutató-intézet mérései, melyeket a The European ismertetett.
A legfájóbb veszteséget a csak Bajorországban induló, és szövetségi szinten a Merkel-féle CDU-val mindig koalícióra lépő Keresztényszociális Unió (CSU) könyvelhette el: a 2013-as tartományi választásokon a párt 47,7 százalékot ért el, ezzel pedig a CSU abszolút többséget szerzett a 180 fős bajor törvényhozásban. Ezzel szemben a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Horst Seehofer pártja már csak 40 százalékon áll – ezzel a CSU még mindig magasan a legerősebb párt, ugyanakkor az abszolút többséghez ezen érték már aligha lenne elég, így a párt koalícióra kényszerülne.
Koalíciós partnerként a szövetségi szinten nem túl erős, de Bajorországban stabilan a bejutási küszöb fölött álló Szabad Választók (FW) merülhet fel – ők 7 százalékot kaphatnak. Mellettük újra visszajuthatnak a szabad demokraták a bajor törvényhozásba: 2013-ban 3,3 százalékkal estek ki, most az 5 százalékos küszöbön ingadoznak. Nem örülhetnek a szociáldemokraták sem: 2013-ban még 20,6 százalékot sikerült összeszedniük a hagyományosan konzervatív tartományban, de most már csak a negyedik helyen állnak, 11 százalékkal. Ennek oka a folyamatosan erősödő, baloldali Zöldek lehetnek, akik 15 százalékukkal már a második helyen állnak – míg öt éve még csak 8,6 százalékot kaptak.
Seehofer ugyanakkor a leginkább a bevándorlásellenes jobboldali AfD-től tarthat, akik 2013-ban még nem is indultak Bajorországban, de már harmadik legerősebbekként, 14 százalékra mérik őket. A radikális baloldali Linke esélyei csekélyek a tartományban, ők 3 százalékot kapnának.
Forrás: Mandiner.hu; Vezető kép: br.de