2018. augusztus 2., csütörtök

A horvát határvédőknek is meggyűlik a baja a migránssimogatókkal

Gyakorlatilag ugyanaz a forgatókönyv zajlik most a horvát határvédőknél, mint ami itthon volt: hiába van óriási társadalmi támogatottsága a határvédelemnek, a migránssimogatók a rendőrök munkáját próbálják aláásni.

Fotó: AFP

A helyi sajtó számol be a Dobrodosli (Isten hozott) kezdeményezésről, mely feladatául a migránsok balkáni országban való fogadását tűzte ki. A kezdeményezésben több száz csoport vesz részt, technikájuk abból áll, hogy próbálják befeketíteni a határt védő hatóságokat – annak ellenére, hogy a közvélemény amúgy igen pozitívan értékeli tevékenységüket.
A horvát fél a bosnyák határt ellenőrzi, s hiába van a határvédelemnek óriási társadalmi támogatottsága, az NGO szerint a migránsok óriási mértékű üldöztetésnek, fizikai és pszichológiai erőszaknak vannak kitéve. Még azt is kitalálták, hogy a horvát hatóság emberei szexuálisan zaklatták a migránsokat.
A kezdeményezés honlapján olvasható üzenet.
Ezért a szervezet arra kérte a hatóság embereit, hogy tagadják meg a parancsukat, hogy ezzel is emberibb körülményeket biztosíthassanak az illegális bevándorlóknak.
Nagyon hasonló volt a tendencia Magyarországon is
Emlékezhetünk például az őcsényi migránsüdültetés esetére, ahol hiába derült ki egyértelműen, hogy a helyiek nem akarnak bevándorlókat, ám a Migration Aidhez köthető Siewert Andrást ez nem hatotta meg, továbbra is a migránsok pártját fogta – elég szánalmas módon.