2018. augusztus 5., vasárnap

A pénzügyminiszter sokalja az állami szférában dolgozók fizetését

Ha holnaptól az állami alkalmazottak 20 százaléka kilépne a munkahelyéről, észre sem vevődne – jelentette ki pénteken Eugen Teodorovici.
A pénzügyminiszter szerint nincs jól az, hogy többet lehet keresni az államnál, mint a privát szférában. Teodorovici, aki „nagyon rég az adminisztrációban dolgozik” azt mondja: ha öt emberből egy elmenne, az adminisztráció ‘talán még jobban is működne, mint most”.
Véleménye szerint „fordított helyzet” alakult ki: az államnál többet lehet keresni, mint a privát szférában.
„Nem kereshetsz többet az államnál, mint a privát szférában. Az államtól amúgy is kapsz egy státuszt, kedvezményeket és a munkádat nem úgy értékelik ki, mint a privát szférában. Vannak ugyan az államnál is ezek a gyerekes kiértékelők, de azok nem olyanok, mint amikor a magánszférában a tulajdonos megnézi, hogy mit dolgoztál. Az államnál adsz ott valamilyen értékelést, amit nem tudsz pontosan kvantifikálni, s mindenkinek nagyon jó minősítése jön ki, tehát csak szuperhősök dolgozunk az adminisztrációban” – mondta el a miniszter a DCNews internetes lapnak.
Kifejtette: a minimálbérnek csak az állami szektorra kellene vonatkoznia, és azt nem kellene a szabadpiacra is ráerőltetni.
„Azt el tudom képzelni, hogy a magánszférában is adjunk kedvezményeket annak a munkáltatónak, aki egyetlen alkalmazottjának sem fizet az állami minimálbérnél kevesebbet, de hagyni kell őt, hogy saját számításai szerint fizesse munkavállalóit. Amellett vagyok, hogy az állam ne legyen jelen a piacon” – szögezte le a már csak névben szocialista pénzügyminiszter.
[Forrás: Agerpres]