2018. augusztus 1., szerda

A világ igazi urai


Megjelent  a   Nyugati Jelen  júl. 28-29 . számában
Földi életünk egyik leggyakoribb, és igazából nagyon nehezen megválaszolható kérdése, hogy az emberiséget valójában kik vezetik, kik a világ urai, vagy mifélék azok az erők, amelyek életünk gyakran igen bonyolult eseményeit irányítják.
A vallásos emberek nagy része türelemmel és beletörődéssel éli napjait, mert hiszi, hogy élete a gondviselés kezében van. Jó ilyenben hinni. A bibliában olvashatjuk, hogy az isteni gondviselés azt az eszközt jelenti, amellyel Isten mindent kézben tart és irányít a világmindenségben. Hát kérem, ez nagyon egyszerű és persze gyönyörű volna, ha a volna ott nem volna.
Talán könnyebb azt a metafizikus filozófiai magyarázatot elhinni, hogy a világban egy állandó harc folyik Isten és ördög között, ami „konyhanyelven” azt jelentheti, hogy a jó és rossz csatározásából hol az egyik, hol a másik kerekedik felül, és ez teszi olyan „változatossá” életünket. Ezek után el lehet gondolkozni, és ki-ki a maga észjárása és lelkivilága szerint választhat, miben hisz, és miben nem.
A praktikusan gondolkodók, akik egy kicsit alaposabban kutatták és kutatják történelmünket, továbblépnek, és állítják, hogy a dolog egyszerű, világunkat már régen a pénz irányítja, és a világ igazi urai azok, akiknek ebből az ördögi találmányból olyan sok van, hogy az egész világot zsebre vágják.
Nem véletlenül töprengek éppen most a fenti témáról, alig pár napja, hogy Trump amerikai elnök és Putyin orosz elnök Helsinkiben találkozott. A találkozóról kár szót vesztegetni, minden részletet, amit a média megszerzett, megtalálni az interneten. Az viszont bámulatos és elgondolkoztató, hogy a két nagy hatalmú politikus megbeszélését nemcsak az amerikai demokraták, de Trump saját tábora is erősen bírálta. Szerintük Trump barátilag és esetleges politikai szövetségesként beszélt az orosz elnökkel, pedig az oroszokat ellenségként kell kezelni, és nem az Egyesült Államok szö- vetségesének tekinteni. A feszültségre mindig szükség van, a konfrontáció lehetősége további fegyverkezést igényel, ez viszont óriási anyagi hasznot hoz. Hát nem ördögi?
Itt már nem is folytatom, mert az egész egy felháborító, undok, veszélyes és természetesen mérhetetlenül buta magatartás. Ha hiszünk abban, hogy a világon, pillanatnyilag, mondjuk három nagyhatalom létezik, és ebből kettőnek állítólag nagy hatalmú elnöke végre találkozik, hogy megbeszéljék a Világ helyzetét, akkor csak örvendezni és reménykedni kellene, hátha megegyeznek valami jóban, valami olyan közös lépésben, ami végre elősegítené világunk helyzetének rendezését.
Az igazság az, hogy a világot nem a Trumpok vagy a Putyinok irányítják. A valódi „karmestereket” nem ismerjük, nincs nevük, nincs sem e-mail címük, sem telefonszámuk, egyszerűen csak léteznek.
A dolgok menete nem sokat változott, mert amióta „modern történelmünk” létezik és a pénzt egy árunak, egy szolgáltatásnak a kicserélésére, kifizetésére használták, kitalálták a vele való spekulációt is. A pénz története hosszú, bonyolult és ellentmondásos. Azt viszont már egyik főördögünk, Mefisztó mester is megmondta, hogy „eladó az egész világ”. Ma már minden gondolkodó ember úgy érzi, hogy életünket ismeretlen erők irányítják, melyek függetlenek a politika hatáskörétől, ténykedésüket sem pontosan megérteni, és még kevésbé befolyásolni nem tudjuk. Vannak, akik ezeket a jelenségeket egyszerűen véletlennek tartják, de vannak, akik „utánajártak” és sok érdekes dologra rájöttek. Mondjuk, így születtek az összeesküvés- elméletek, lehet válogatni és lehet sokat, nagyon sokat olvasni a témáról.
Minden elméletet félretéve, találkozunk olyan adatokkal, melyek bizonyítják, hogy tényleg vannak felső, külső vagy egyszerűen a közember számára elérhetetlen, ellenőrizhe- tetlen csoportok, akiknek a kezében óriási mennyiségű pénz halmozódik, és ennek segítségével kormányozzák, irányítják, és nem utolsósorban manipulálják életünket. Csak egy-két példa: létezik a világon egy olyan, mondjuk magánvagyon, melynek tulajdonosai (talán száz, de lehet, hogy háromszáz család) ún. offshore cégekbe fektetett pénzüket – különböző adóparadicsomokban – gyűjtögetik, rejtegetik, adót nem fizetnek, de a pénzt nem is használják hasznos dolgokra. A pénz csak szaporodik, de az emberiség semmi hasznát nem veszi. Ha nagy szükség van rá, a tulajok előveszik, és segítségével szinte minden problémát elrendeznek. Egyes jelentések szerint ez a magánvagyon ma kb. 32 billió dollár. Ez az összeg megfelel az USA és az EU együttes évi GDP-jének. (Ez a pénz lassan megbüdösödik, de naponta sok-sok ezer gyermek éhen hal a Földön.)
Akiknek ennyi pénzük van, azok játszva irányítják az államok mindkét pártját, politikusokat emelnek fel és dobnak el, a közigazgatásban azt nevezik ki, akiket ők jónak látnak, és mindenkit elsepernek, akik nem úgy ugrálnak, ahogy Ők fütyülnek.
Tehát valójában ők a világ igazi urai. Az Egyesült Államok- nak csak nagyon ritkán volt igazi elnöke, a legtöbb csak a pénzhatalom pórázon tartott pincsikutyája volt. A világ erős vezetői csak a véres diktátorok voltak (Hitler, Sztálin, Mao Ce-Tung), de belőlük egyszer is sok volt, a pénzhatalom, ahogy felemelte őket, úgy el is seperte.
Lesz-e valaha változás? Sokan reménykednek, de a pénz- uralmi világrendet csak akkor tudjuk legyőzni, ha mi mind megváltozunk, és a rendszert a gyökerénél fogva semmisítjük meg!
HOLLAI HEHS OTTÓ, Németország